Disinformaatiota ja salaliittoteorioita alienien kera – Suomessakin jaettava ilmaisjakelulehti on taustajärjestön mukaan "medioista luotettavin"

Tuntemattoman mutta vaikutusvaltaisen Epoch Timesin taustalla on Kiinassa 1990-luvun lopulla vainottu Falun Gong -liike.

Salaliittoteorioita ja disinformaatiota levittävää materiaalia julkaistaan Suomessa, se tiedetään – mutta vähemmän tunnettua on se, että samaa saa myös kiinan kielellä ja alienien kera. Suomessakin jaetaan kiinankielistä ilmaisjakelulehteä Epoch Timesia, joka on maailmalla tunnettu kaikesta tästä.

Lehden englanninkielisessä verkkoversiossa on julkaistu muun muassa juttu siitä, miten "Yhdysvaltain kongressia pidetään pimennossa ei-ihmisten ohjaamista ilma-aluksista". Sivulla on julkaistu myös juttu, jossa väitetään, että "koronarajoitukset ja ilmastotoimet ovat osa suuren nollauksen strategiaa". Suuressa nollauksessa on kyse äärioikeistolaisesta salaliittoteoriasta, jonka mukaan koronapandemia luotiin salaisen sosialistisen maailmanhallituksen luomiseksi.

Lisäksi verkkolehdessä julkaistaan toistuvasti kommunismia ja Kiinan hallintoa vastustavia artikkeleita.

Esimerkiksi yhdessä Suomessa jaetussa, 19. toukokuuta julkaistussa paperilehdessä näkyy antikommunismi, mutteivät varsinaiset salaliittoteoriat. Otsikot on kirjoitettu näkyvän Kiina-kriittisestä näkökulmasta. Joukkoon mahtuu kuitenkin myös pitkä juttu uusiseelantilaisesta miehestä, joka on kertonut kokeneensa avaruusolioiden kaappauksen.

Suomessa Epoch Timesia jaetaan viikoittain ilmestyvänä paperisena, kiinankielisenä ilmaisjakelulehtenä. Jakelutelineen suomenkielisen mainostekstin mukaan Euroopan suurimman kiinalaisen sanomalehden kuukausilevikki on 160  000 kappaletta Euroopassa.

Äärioikeistolaista materiaalia

Epoch Times on kiinalaisen, nykyään maan hallintoa äänekkäästi vastustavan Falun Gong -liikkeen perustama lehti. Falun Gong, joka tunnetaan myös nimellä Falun Dafa, on meditaatiota ja perinteisiä kiinalaisia uskomuksia yhdistävä puoliuskonnollinen liike. Se nousi 1990-luvulla Kiinassa suureen suosioon, kunnes Kiina käynnisti massiivisen kampanjan ryhmää vastaan vuonna 1999.

Kansainväliset mediat ovat raportoineet, että julkaisussa on jaettu muun muassa äärioikeistolaista materiaalia. New York Times on kuvannut julkaisua vuonna 2020 julkaistussa artikkelissaan "jättimäiseksi vaikutusmasiinaksi". Media nosti lukijamääriään jyrkästi vuodesta 2016 lähtien hyödyntämällä Facebookin algoritmia ja äärioikeistolaista materiaalia.

Brittiläisen Opendemocracy-median mukaan Epoch Times alkoi kasvaa Saksassa vuonna 2015, jolloin maa vastaanotti suuren määrän pakolaisia. Lehti antoi runsaasti näkyvyyttä muukalaisvihamielisille tahoille.

Epoch Times ryhtyi myös Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kannattajaksi. Lehti oli laittanut NBC:n mukaan vuoden 2019 alkupuolella Trump-myönteiseen Facebook-mainontaan enemmän rahaa kuin mikään muu taho samana aikana – lukuun ottamatta Trumpin kampanjaa itseään.

Suomen Falun Dafa luottaa lehteen

Suomen Falun Dafa -yhdistyksen puheenjohtaja Sinikka Suontakanen vahvistaa, että Epoch Times on Falun Gongin harjoittajien lehti. Hänen tietääkseen vain liikkeeseen kuuluvat jakelevat lehteä myös Suomessa.

Suontakanen on tietoinen siitä, että lehden sisältöä on kutsuttu äärioikeistolaiseksi. Silti Epoch Times on hänestä "medioista kaikkein luotettavin".

–  Siellä ei varmasti ole mitään väärää tietoa, kyllä niihin perustelut löytyy, jos niitä vain jaksaa kaivaa.

STT tavoitteli lehden jakelijoita Suomessa sekä lehden kansainvälistä toimistoa kommentoimaan asiaa, mutta nämä eivät vastanneet yhteydenottoihin.

Juttua on korjattu 30.6. kello 11.33: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Epoch Times laittoi Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin ensimmäisen presidentinvaalikampanjan Facebook-mainontaan enemmän rahaa kuin mikään muu taho lukuun ottamatta Trumpin kampanjaa itseään. Kyse oli kuitenkin Trump-myönteisestä Facebook-mainonnasta, ei Trumpin kampanjan vaalimainonnasta. Mainonta tapahtui vuonna 2019 eikä Trumpin vuoden 2016 presidentinvaaleihin tähtäävän kampanjan aikaan. Jutusta on lisäksi poistettu Suontakasen kommentti samaan virheelliseen tietoon perustuneeseen kysymykseen. 

Lue myös:

    Uusimmat