Venäjän lisäksi myös toinen hirmuvalta erityisen utelias Suomesta – näitä asioita vakoojat urkkivat

Tällaista on kansainvälinen tiedustelu Suomessa – Venäjä ei ole ainoa utelias 2:47
Tällaista on kansainvälinen tiedustelu Suomessa – Venäjä ei ole ainoa utelias.

Tiedusteluhistorian tutkijan mukaan ylivoimaisesti suurin mielenkiinto tiedustelutoimintaan Suomessa tulee Venäjältä. Heti perässä tulee Venäjän liittolaisenakin tunnettu Kiina. 

Suojelupoliisin tiistainen ilmoitus yhdeksän venäläistiedustelijan karkottamisesta Suomesta oli poikkeuksellinen kahdella tavalla. Yleensä tämänkaltaisista päätöksistä ei tiedoteta näin avoimesti. Lisäksi kyseessä oli historiallisen suuri massakarkotus.

Tiedusteluhistorian tutkijan Mikko Porvalin mukaan kyseinen uutinen oli linjassa kaiken muun länsimaisen politiikan kanssa. Natoon liittymisen myötä venäläisvakoojien karkottaminen tuli ajankohtaiseksi Suomessa.

– Kaiken kaikkiaan länsimaat ovat yhtenäistäneet rivejään ja tehneet selväksi, mitä Venäjän toiminnasta ajatellaan, Porvali toteaa.

Porvali painottaa, että turvallisuusviranomaiset ovat aiemminkin karkottaneet ei-haluttuja tiedustelijoita Suomesta. Tässä tapauksessa kyseessä oli kuitenkin hänen mukaansa ennen kaikkea poliittinen viesti sekä länsimaille että Venäjälle. 

– Jotenkin tässä täytyy reagoida.

Venäjältä eniten tiedustelijoita

Arktinen ja Itämeren alue kiinnostaa usean maan tiedustelupalveluita. Suomessa olevien kansainvälisten tiedustelu-upseerien määrä ei ole julkisesti tiedossa, mutta Porvalin mukaan on selvää, että suurin osa heistä tulee Venäjältä. 

– Ylivoimaisesti suurin mielenkiinto Suomeen kohdistuu Venäjältä.

Venäjän tiedonhankinta Suomesta jakautuu kahteen tiedustelupalveluun. SVR tutkii erityisesti Suomen ulkosuhteita, taloudellista tilannetta, energiantuotantoa ja sen huoltovarmuutta. 

GRU puolestaan kaivaa tietoa Suomen asevoimien suorituskyvystä, valmiudensäätömekanismeista sekä yhteiskunnan toimivuudesta poikkeusoloissa. 

Lisäksi Suomen tekninen kehitys on merkittävänä kohteena kansainvälisessä tiedustelussa. Tästä pitää huolen Kiina, joka on Porvalin mukaan toiseksi aktiivisin tiedustelijamaa Suomessa.

– Suomi kiinnostaa monia tiedustelupalveluita, mutta viime vuosina ennen muuta Venäjää ja Kiinaa.

Artikkelin videolla Porvali kertoo, miten venäläisten perinteinen diplomaattipeite toimii käytännössä: ”Edustustoihin lähetetään henkilöitä väärillä henkilötiedoilla”.

Lue myös:

    Uusimmat