QAnonin salaliittoteorioiden ydin käännekohdassa Trumpin tappion häämöttäessä: "Silloinhan tämä mylly saa vaan lisää vettä itseensä"

Salaliittoteorioita valtaeliitin pedofiliaringistä levittävä QAnon linkittyy vahvasti Yhdysvaltain istuvaan presidenttiin. Miten sen käy, jos suuri johtaja joutuu poistumaan Valkoisesta talosta?

Tutkijatohtori Niko Pyrhönen Helsingin yliopistosta ei usko, että vaalien lopputuloksella olisi dramaattista muutosta QAnonin toimintaan lyhyellä tähtäimellä. Presidentti Donald Trump pysyy vallassa vielä jonkin aikaa.

– Kävi vaaleissa miten tahansa, niin Trump on siellä vielä useampia kuukausia, salaliittoteorioihin perehtynyt Pyrhönen toteaa.

Valta valkoisessa talossa näyttää kuitenkin vaihtuvan tammikuun 20. päivä. Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden oli tukevasti kiinni presidentin virassa tätä juttua kirjoittaessa perjantaina illalla.

Mikäli pitkien ääntenlaskuun liittyvien oikeustaistelujen jälkeen Biden julistetaan voittajakasi ja hän pääsee vannomaan virkavalansa, voi se antaa sytykkeen QAnonille.

– Jos Biden voittaa, niin silloinhan tämä mylly saa vaan lisää vettä itseensä, Pyrhönen ennustaa.

Pidemmän aikavälin muutoksia QAnonin toiminnassa on Pyrhösen mukaan liian varhaista arvioida.

Salaliittoteoriat eivät katoa Suomesta

Suomen osalta Pyrhönen uskoo, että QAnon-nimen käyttö tulee vähenemään. Esimerkkejä siitä on jo nähty, kun Facebook kielsi nimen käytön omissa kanavissaan. 

Nimen kieltäminen ei kuitenkaan ole estänyt liikkeen sanoman leviämistä verkossa. 

– Salaliittoteoreettinen maailmankuva tuskin on minnekään häviämässä kovin pian, Pyrhönen sanoo Suomen tilanteeseen viitaten.

Pyrhösen mukaan QAnonin vaikutuspiirissä on Suomessa ainakin tuhansia ihmisiä, jotka uskovat väittämiä ja levittävät niitä eri alustoilla.

Koronapandemia on ollut QAnonin leviämisen kulta-aikaa, sillä samat asiat ovat toistuneet eri medioissa ympäri maailman. 

– Linkittämällä oman viestin maskipakkoon saa mediatilaa ja ihmisten huomion paikassa kuin paikassa.

Mittakaavat erilaiset

Trump, kuten moni muu populistinen johtaja ympäri maailman, on jatkuvasti vähätellyt koronaviruksen vaikutuksia. Se hyödyttää liikkeen sanoman leviämistä. 

Suomessakin QAnonin alulle panema retoriikka leviää, mutta mittakaava on toista luokkaa kuin valtameren takana. 

– Onhan se selvää, että jos tällaista samantyyppistä disinformaatiota levitetään maan presidentin suulla, niin kyllä se laajentaa huomattavasti sitä joukkoa, keissä tämä disinformaatio voi resonoida, Pyrhönen sanoo.

QAnon syntyi vuonna 2017

QAnon sai alkunsa Yhdysvalloissa vuonna 2017, kun internetin 4Chan-kuvalaudalla julkaistiin ensimmäinen viesti allekirjoituksella Q. Salamyhkäinen kirjain viittaa Q-luokituksella operoivaan tahoon, joka vuotaa valtion hallinosta olennaista informaatiota, todellisuudessa keksittyä sepitettä.

Alkoi kilpailu siitä, kuka tuottaa parhaiten leviävää sisältöä, mieluiten mahdollisimman poskettomia valheita.

Keskiössä ovat väitteet valtaeliitin korruptiosta ja mädännäisyydestä. Joe Bidenin väitetään olevan pedofiili ja jokaisen eliittiin kuuluvan amerikkalaisen uskotellaan kuuluvan massiiviseen pedofiliarinkiin.

Tarvitaan “suuri herääminen” ja vain pahoja voimia vastaan taisteleva presidentti Trump voi pelastaa maailman, QAnon julistaa.

Lue myös:

    Uusimmat