Directa ruuhkautti Suomen suurimman käräjäoikeuden

Oikeusministeriö on myöntänyt Helsingin käräjäoikeudelle lisärahoitusta Directa-jutturuuhkan purkamiseksi.

Vireillä on jo yli tuhat perintäjuttua, mikä on noin puolet kaikista käräjäoikeuden vuositasolla käsittelemistä vastaavista jutuista. Rikosepäilyjen kohteena oleva Directa perii saataviaan yrittäjiltä, jotka ovat epäselvyyksien vuoksi jättäneet laskunsa maksamatta.

- Juttuja on tullut paljon. Eilen viimeksi tuli 90 riita-asiaa lisää. Niitä on nyt yli tuhat, joten joudumme erityisjärjestelyihin. Olemme saamassa tarkoitukseen lisää rahaa, sanoo käräjäoikeuden laamanni Eero Takkunen.

Huhtikuun alusta neljä tuomaria keskittyy pelkästään Directan velkomusjuttujen valmisteluun ja ratkaisuun.

- Onhan meillä aina ollut laajoja juttuja, mutta tämä on varsin poikkeuksellinen tilanne.

Perintäkirje tuhansille yrittäjille

MTV3 Uutiset kertoi lähes kolme vuotta sitten pienyrittäjistä, jotka raivostuivat nettiluettelofirma Directan toiminnasta.

Alkoi poliisitutkinta, ja syyte törkeästä petoksesta nostettiin viime kesänä. Törkeästä petoksesta ja markkinointirikoksesta syytetään viittä Directan johtotehtävissä toiminutta henkilöä.

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa rikosasiassa aikaisintaan ensi vuoden puolella.

Rikoksesta epäilty yritys on perinyt saataviaan lokakuusta alkaen laskunsa epäselvyyksien takia maksamatta jättäneiltä yrittäjiltä.

Directa voittanut kaikki siviilijutut

Helsingin käräjäoikeus on toistaiseksi ratkaissut noin sata Directan perintäjuttua. Toistaiseksi tuomiot ovat olleet pääosin yksipuolisia, eli toinen osapuoli ei ole lausunut vastaväitteitä sopimuksen pätevyydestä.

Sen sijaan maakuntien käräjäoikeuksissa Directa-riitoja on ratkottu salissa asti. Viime viikon tietojen mukaan alle kymmenen tai kirjallisessa menettelyssä ratkaistua tuomiota on saanut lainvoiman.

Directa on voittanut kaikki riitajuttunsa. Sopimus on joka kerta katsottu päteväksi.

Takkusen tulkinnan mukaan siviilituomioilla ei ole merkittävää vaikutusta rikosjutun käsittelyyn, sillä niissä ratkaisu tehdään eri perusteilla. Samaan arvioon päätyi myös rikosoikeuden professori, joka arvioi tuomioiden merkitystä MTV3 Uutisten pyynnöstä.

- Niillä voi olla jonkinlainen todistusvaikutus, mutta varmasti aika rajattu tässä tapauksessa, arvioi rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta.

Useissa tapauksissa Directan ajamia siviilikanteita maakuntien käräjäoikeuksissa ovat ratkoneet käräjäoikeuksien tuomioistuinharjoittelua suorittavat notaarit. Heistä yksi myönsi MTV3 Uutisille, ettei edes tiennyt meneillään olevasta rikosoikeudenkäynnistä, kun oikeuteen haastettu osapuoli ei siihen vastauksessaan vedonnut.

Tilanne ongelmallinen yrittäjien kannalta

Laskunsa maksamatta jättäneet yrittäjät ovatkin oudon tilanteen edessä.

Törkeästä petoksesta epäilty yritys voi periä epäselvyyksien vuoksi maksamatta jääneitä laskujaan ennen kuin oikeus on antanut rikosjutun tuomionsa. Mikäli Directa tuomittaisiin törkeästä petoksesta liiketoiminnan ydintoiminnossa, perintäjutun hävinneillä on pitkä tie saada rahojaan takaisin.

Tapani myöntää, että tilanne on etenkin rikosjutun asianomistajien kannalta ongelmallinen.

- Rikosasiat ja riita-asiat on otettu eri raiteille. On mahdollista, että niitä käsitellään samaan aikaan.

Directa on haastanut oikeuteen myös rikosilmoituksen laskutuksesta tehneitä yrittäjiä, jotka ovat asianomistajina tämän vuoden aikana käsittelyyn tulevassa rikosjutussa. Directan toimitusjohtaja Ville Komppa kuitenkin lupaa, ettei velkomuskanteita tällä hetkellä aktiivisesti lähetetä rikosjutun asianomistajille, joita on 1 403.

Katso 45 minuuttia MTV3:lla klo 20 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat