Diesel-Mersu on kovaa valuuttaa – näiden vaihtoautojen hinnat ovat kovassa kasvussa

Epäilyttääkö käytetyn auton kunto? Myyjän rehellisyyden voi punnita ehdottamalla temppua, josta"valitettavan harva"tietää 3:59
Epäilyttääkö käytetyn auton kunto? Myyjän rehellisyyden voi punnita ehdottamalla temppua, josta "valitettavan harva" tietää.

Hintavampien vaihtoautojen kauppa kasvanut neljänneksellä edellisvuoteen verrattuna.

Diesel-Mersu on yhä kovaa valuuttaa suomalaisessa vaihtoautomarkkinassa. Erityisesti Mercedes-Benz käy kaupaksi kohisten kasvaneessa kalliiden vaihtoautojen luokassa.

Suomalaiset ovat ylipäätään innostuneet entistä hintavammista vaihtoautoista. Yli 30 000 euron hintaluokassa kauppa käy reilun neljänneksen edellisvuoden vastaavaa aikaa kiivaammin.

Marraskuun loppuun mennessä kaupaksi on käynyt jo 70 000 keskihinnaltaan 47 700 euron arvoista vaihtoautoa, Nettiauton tilastot kertovat.

– Osalla ihmisistä on varmaankin jäänyt pandemian aikana rahaa säästöön. Veneet ja moottoripyörät ovat myyneet todella hyvin ja sama näyttää pätevän myös autoihin, Nettiauton liiketoimintapäällikkö Erno Kalalahti sanoo.

Nämä vaihtoautojen valiot ovat keskimäärin kaksi vuotta vanhoja. Matkamittareihin on kertynyt keskimäärin 40 000 ajokilometriä.

Teslakin jo kympin sakissa

Käyttövoimien jakauma poikkeaa selvästi ensirekisteröintien trendistä. Uusien autojen kaupassa romahtanut diesel kun raksuttaa hintavien vaihtoautojen ykkösenä.

Hybridimallit pitävät kakkospaikkaa vajaan kolmanneksen osuudella. Näihin on laskettu kaikki hybridityypit. Kolmannella sijalla on uusien henkilöautojen hallitseva käyttövoima eli bensiini.

Tässä maisemassa Mercedes-Benz porskuttaa lähes 30 prosentin kasvu-uralla. Ja peräti kaksi kolmannesta kaupaksi käyneistä Mercedeksen hintavammista vaihtoautoista on dieselmoottorilla varustettuja E-malleja.

– Monella suomalaisella on tarve ajaa pitkiä matkoja ja siihen diesel on sovelias ratkaisu. Uusia diesel-malleja on tarjolla hieman entistä vähemmän, joten siksi niitä sitten ostetaan käytettyinä toisaalta, Kalalahti arvioi.

Mercedeksen kannoilla porhaltaa niin ikään dieseliä latkiva Volvon XC60-katumaasturi. Nämä kaksi premium-merkkiä hallitsevat yläpään vaihtoautomarkkinaa, sillä kymmenen kysytyimmän automallin joukkoon mahtuu kuusi kyseisten merkkien autoa.

Vaihtoehtoiset käyttövoimat rynnivät silti vahvasti myös vaihtoautojen ykkösketjuun. Kymmenen kysytyimmän automallin joukkoon mahtuu kolmen dieselin ohella peräti kuusi hybridiä sekä yksi täyssähköauto, Tesla Model 3.

Liikevaihto kasvoi 3,5 miljardiin

Kysynnän vahva kasvu näkyy myös autoluokan liikevaihdossa.

Hintavien vaihtoautojen poikima kassavirta paisui tammi–marraskuussa viidenneksen viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Samalla tämä määrällisesti pienin autoluokka nousi euroissa mitattuna ykköseksi. Kalleimpien henkilömallisten vaihtoautojen liikevaihto kasvoi 3,5 miljardiin euroon.

Viime vuonna eniten euroja keränneet keskihintaiset vaihtoautot putosivat toiseksi. Niiden liikevaihto jäi tammi-marraskuussa 3,1 miljardiin euroon.

Keskimäärin 5 500 euron vaihtoautoja kaupattiin kiivaimmin, mutta halpamarkkina menetti selvästi niin rahaa kuin asemiaankin. Liikevaihto laski yli seitsemän prosenttia 2,1 miljardiin euroon.

– Voi olla että tähän markkinaan on isku osunut kahta kautta. Sirupulan aiheuttaman vaihtoautopulan ohella saattaa vaikuttaa, että tämän hintaluokan autoja hankkivat ehkä työmarkkinoilla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat.

Sirupula kiusaa

Uuden henkilöauton keskimääräinen hinta liikkuu Suomessa 34 000 euron tienoilla. Autoala ennakoi tämän vuoden ensirekisteröintien määrän jäävän 103 000 uuteen henkilöautoon.

Jotakin alan tilanteesta kertoo se, että myyntiennusteita korjattiin syyskuussa 3 000 henkilöautolla alaspäin. Uusien autojen rekisteröintejä ovat rokottaneet vuorollaan niin korona kuin maailmanlaajuinen sirupulakin.

Näyttää siltä, että uusien autojen heikko tarjonta on ohjannut yhä useamman harkitsemaan erilaisia kanavia autonsa hankintaan.

– Uusien autojen saatavuus on komponenttipulan vuoksi ollut heikkoa. Harva jaksaa odottaa vuoden verran tilaamaansa perusmerkkiä, jos esimerkiksi uusia autoja löytyy suoraan varastoista, Kalalahti arvelee.

Kalleimpien vaihtoautojen käyttövoimien top 10

Nettiauton myyntitilastot, tammi–marraskuu 2021

 1. Mercedes-Benz E-sarja, diesel: 2 440 autoa
 2. Volvo XC60, diesel: 1 690 autoa
 3. Mercedes-Benz GLC, hybridi: 1 541 autoa
 4. Volvo V90, diesel: 1 513 autoa
 5. Volvo XC60, hybridi: 1 430 autoa
 6. Toyota RAV4, hybridi: 1 370 autoa
 7. BMW 530, hybridi: 1 215 autoa
 8. Tesla Model 3, sähkö: 1 152 autoa
 9. Mitsubishi Outlander PHEV, hybridi: 1 070 autoa
 10. Volvo XC90, hybridi: 1 024 autoa

Lue myös:

  Uusimmat