Käytettyjen sähköautojen myynti piristyi heti sähkön hinnan laskettua, tässä halutuimmat mallit – "Nyt on ylitetty se kynnys"

Miksi Tesla vain porskuttaa, vaikka moni muu autovalmistaja on pulassa? 1:18
Katso videolta, miksi Tesla on selvinnyt viime vuosien turbulensseista niin hyvin.

Käytettyjen sähköautojen myynti liikkeissä kasvoi tammikuussa yli 80 prosenttia. Tarjonnan lisääntymisestä on kiittäminen ennen kaikkea Teslaa.

Sähköautojen suosio kasvaa vuosi vuodelta. Vuosina 2018–2022 täyssähköautojen osuus Suomen koko henkilöautokannasta on kasvanut keskimäärin 99 prosenttia vuodessa. 90 000 täyssähköauton raja rikottaneen Tori.fi:n keskiviikkoisen tiedotteen mukaan vielä tämän vuoden aikana.

Uusien sähköautojen määrän nopea kasvu on näkynyt myös vaihtoautomarkkinoilla. Käytettyjen sähköautojen myynti nousi alkuvuodesta huimasti vuoden takaiseen verrattuna, sillä tammikuussa 2023 autoliikkeiden kautta Suomessa myytiin 1 012 käytettyä sähköautoa. Vuoden 2022 tammikuussa käytettyjä sähköautoja myytiin liikkeiden kautta vain 561 kappaletta.

– Kun sähkön hinta lähti jälleen laskemaan, nähtiin sähköautojen myynnissä heti positiivinen muutos. Meillä tammikuun kokonaismyynnistä sähköautojen osuus oli noin 15 prosenttia, mikä on keskiarvoon nähden merkittävä määrä, kertoo Autolle.comin tiedotteessa yhtiön liiketoimintajohtaja Sampo Lämsä.

Yhdellä merkillä valtava siivu

Suomessa autokauppa on hyvin pitkälti käytettyjen autojen kauppaa. Sähköautojen yleistymistä maamme teillä hidastaakin se, että uusia autoja myydään vähän ja uusia sähköautoja vielä vähemmän.

Vaikka keskivertoautoilija olisikin jo tehnyt periaatepäätöksen sähköauton hankkimisesta, ei tarjolla ole välttämättä edes lähelle budjettia osuvia käytettyjä vaihtoehtoja.

Torin kehitysjohtaja Jenni Tuomisto kertookin tiedotteessa, että käytettyjen täyssähköautojen lisääntyminen on pitkälti yhden valmistajan ansiota.

– Täyssähköautot ovat edelleen verrattain nuori massatuote, mutta nyt on ylitetty se kynnys, että iäkkäämpiä vuosimalleja on kiertänyt myyntiin käytettyinä. Niissä Teslan osuus on suuri, Tuomisto sanoo.

Yhdysvaltalaisen Teslan sähköautoja oli viime vuonna Torissa kaupan yli kaksinkertainen lukumäärä toiseksi suosituimpaan merkkiin, eli saksalaiseen Volkswageniin verrattuna. Kolmanneksi yleisin sähköautomerkki oli japanilainen Nissan. Seuraavaksi eniten tarjolla oli Hyundain ja Mercedes-Benzin sähköautoja, mutta näitä kaikkia oli yhteenlaskettunakin vähemmän kuin Tesloja.

Tammikuussa Tesla laski uusien autojensa hintoja tuntuvasti. Esimerkiksi uuden Model Y:n hinnasta suli kertalaakista yli 10 000 euroa. Kun uusien autojen hinnat laskivat selvästi, näkyi muutos myös käytettyjen Teslojen hinnoissa.

– Teslan hintapäivitys sai valtavaa huomiota mediassa. Tämä sai ostajat liikkeelle, ja käytettyjä Tesloja kysyttiin todella paljon, Autolle.comin Lämsä toteaa.

Myydyimmät käytetyt sähköautomerkit, 1/2023 (autoliikkeet)

  1. Tesla 36,4 %
  2. Volkswagen 8,8 %
  3. Mercedes-Benz 6,4 %

Myydyimmät käytetyt sähköautomallit, 1/2023 (autoliikkeet)

  1. Tesla Model 3 20%
  2. Tesla Model Y 10,80%
  3. Nissan Leaf 4,2 %

Lähteet: Autolle.com, Netwheels, Tori

Lue myös:

    Uusimmat