Tässä on Suomen ylivoimaisesti halutuin sähköllä käyvä vaihtoauto

Epäilyttääkö käytetyn auton kunto? Myyjän rehellisyyden voi punnita ehdottamalla temppua, josta"valitettavan harva"tietää 3:59
Epäilyttääkö käytetyn auton kunto? Myyjän rehellisyyden voi punnita ehdottamalla temppua, josta "valitettavan harva" tietää – katso tästä MTV Uutiset Liven vinkit.

Suomen suosituin sähkökäyttöinen vaihtoauto on tällä hetkellä Tesla Model 3.

Teslan täyssähköinen Model 3 mullistaa perusteellisesti suomalaista vaihtoautomarkkinaa. Urheilullinen sedan on tammi–syyskuun aikana tehnyt todellisen rakettinousun ylimmän hintaluokan (yli 30 000 euroa) paalupaikalle.

Syyskuun 2022 loppuun mennessä kaupoilta ajettiin yli 3 000 käytettyä Model 3 -mallia. Keskikokoinen sedan on nyt ylivoimaisesti halutuin silkalla sähköllä kulkeva vaihtoauto Suomessa, Nettiauton tilastot kertovat.

Lukuun on yhdistetty niin autoliikkeiden kuin yksityistenkin myymät Model 3 -mallit.

Toiseksi kysytyin täyssähköinen vaihtoauto on isoveli Model S, joka löi niukasti kolmanneksi sijoittuneen Nissan Leafin. Reilut 800 kappaletta myyneiden mallien myyntiluvut jäävät kuitenkin kauaksi Model 3:n vastaavista.

– Model 3:n ylivoima johtuu osin siitä, että muita täyssähköautoja on vaihtoautomarkkinassa vielä suhteellisen vähän, Nettiauton liiketoimintapäällikkö Erno Kalalahti toteaa.

Hintaluokkansa ykkönen

Mutta eipä tässä kaikki. Omassa hintaluokassaan Model 3 peittoaa minkä tahansa mallin voimalinjasta riippumatta.

Taakse jäävät diesel- ja bensiinimallien ohella myös hybridit. Esimerkiksi käy vaikkapa Volvon XC60:n myyntiluvut.

Volvon suosikkimaasturin diesel- ja hybridi-versiot mahtuvat hintaluokkansa kymmenen myydyimmän vaihtoauton listalle. Mutta jopa niiden yhteenlaskettu määrä (2 670) jää Model 3:n (3 067) rinnalla kakkoseksi.

Muutos viime vuoteen verrattuna on paljon puhuva. Vuoden 2021 syyskuussa Model 3 majaili kalleimman hintaluokan (yli 30 000 euroa) vaihtoautotilastoissa sijalla 15.

Nyt auto on yli nelinkertaisin myyntiluvuin kukkulan kuningas.

Käyttövoimat murroksessa

Menoa ei haittaa edes mallin varsin korkea keskihinta. Pulskat 56 000 euroa kuuluu myyntivertailun korkeimpiin.

Samassa sarjassa painii vasta vertailun 10. suosituin vaihtoauto. Käytetty Volvon XC90-hybridimallin keskihinta on 59 890 euroa.

Myös käyttövoimien voimasuhteet ovat viimeisen vuoden kuluessa muuttuneet rutkasti. Syyskuussa 2021 kalleimman hintaluokan viidestä myydyimmästä vaihtoautosta neljä kulki dieselin voimalla.

Tiiviin dieselrintaman rikkoi vain neljänneksi kiilannut Mercedes-Benz GLC:n hybridiversio. Etenevästä murroksesta kieli kuitenkin se, että kymmenen myydyimmän vaihtoauton joukkoon mahtui kuusi hybridimallia.

Vuotta myöhemmin kymmenen myydyimmän letkaa vetää täyssähköauto ja hybridi. Nyt dieseleitä mahtuu mukaan kolme, niistä kaksi viiden sakkiin (3.) ja (5.)

– Käyttövoimissa ehdoton voittaja on sähkö, Kalalahti tiivistää tilanteen.

– Myös hybridit ovat pärjänneet hyvin. Toki perinteiset dieselit ja bensat ovat petranneet heikon alkuvuoden jälkeen ja myyntimäärät ovat viime aikoina olleet nousussa ja myyntiajat laskussa.

”Autoja haalittu pitkin Eurooppaa”

Käytettyjen Model kolmosten kysyntä on käynyt kuumana käytännössä koko vuoden. Varsinainen lähtölaukaus osuu helmikuun lopuille.

Tuolloin Model 3:n myynti ponnahti lähes pystysuoraan nousuun. Maaliskuun puoleenväliin mennessä mallin kauppa kaksinkertaistui 60 auton viikkotahdista 120:een.

Tämän jälkeen Model 3 on käytännössä myynyt itse itsensä. Näyttäisi siltä, että suurempi ongelma on käytetyn kaluston riittävä saatavuus kasvavaa sähkönnälkää tyydyttämään.

– Autoja on haalittu pitkin Eurooppaa, ja autokaupan ohella niitä ovat tuoneet myös yksityishenkilöt, Kalalahti arvelee.

Ja se mikä tulee, käsistä viedään. Käytetyn Model 3:n mediaani myyntiaika Nettiauton sivuilla on 13 päivää eli vajaat kaksi viikkoa.

Saavutus on myyntilukuihin suhteutettuna omaa luokkaansa. Myös pinnan alla sähköttää lupaavasti.

Käytetyt täyssähköautot liikkuvat vaihtomarkkinassa nyt poikkeuksellisen vikkelästi. Tesla Model Y -katumaasturin, Volkswagen ID.4 -katumaasturin ja Kia e-Niro crossoverin myyntiajat liikkuvat 12–14 päivän välillä.

Se osoittaa, että käytetyille täyssähköautoille on markkinassa massiivisen kokoinen ruutu täytettävänään.

Lue myös:

    Uusimmat