Jos sinulla on jokin näistä autoista, nyt voi olla oikea hetki myydä – "Autoliikkeillä ostohousut jalassa"

Epäilyttääkö käytetyn auton kunto? Myyjän rehellisyyden voi punnita ehdottamalla temppua, josta"valitettavan harva"tietää 3:59
Pelottaako käytetyn auton ostaminen? Tällä valitettavan huonosti tunnetulla tempulla voit punnita myyjän rehellisyyden, etkä osta sikaa säkissä.

Käytetyt autot ovat vaihtaneet omistajaa alkuvuoden aikana hieman viime vuotta vilkkaammin.

Vaihtoautokauppa piristyi hieman vuoden ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammi–maaliskuussa käytettyjä autoja meni kaupaksi 130 669 kappaletta, mikä oli vajaat parituhatta enemmän kuin vuosi sitten. 

Autoliikkeiden kilpailutuspalvelu AutoVex raotti tilastojaan ja teki huomioita ensimmäisen vuosineljänneksen luvuista.

AutoVexin kautta myytyjen autojen mediaanihinta oli alkuvuonna 14 350 euroa. Kyseessä on huima pudotus viime vuodesta, jolloin mediaanihinta oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä tasan 18 000 euroa. Autot ovat olleet myös viimevuotista enemmän ajettuja, sillä mediaanikilometrit nousivat 92 000 kilometristä yli 110 000 kilometriin.

Sähköautojen osuus laski

Kysynnän siirryttyä halvempiin autoihin, ei ollut yllätys, että myös sähköautojen osuus laski. Romahdus oli varsin kova, sillä sähköautoja myytiin viime vuoteen verrattuna noin 60 prosenttia vähemmän

– Viime vuonna koimme sähkö- ja hybridiautobuumin jossa ne käytännössä revittiin käsistä jopa uuden vastaavan auton hintaa korkeammalla tarjouksella. Nyt markkina on tasaantunut, mutta autoliikkeet ovat edelleen kiinnostuneita kalliimmistakin sähkö- ja hybridiautoista ja tekevät niistä aktiivisesti tarjouksia, AutoVexin analytiikasta vastaava Mikko Peltomäki kertoo tiedotteessa. 

Autokuume nousee

Tällä hetkellä autoliikkeet täyttävät varastojaan vastatakseen kevään ja kesän kysyntään. AutoVexin toimitusjohtaja Sebastian Frick huomauttaa, että kuluttajan kannalta tämä on ehdottoman positiivinen asia.

– Autoliikkeillä on nyt ostohousut jalassa joten mikäli auton vaihto tai siitä luopuminen on ollut ajatuksissa, nyt on hyvä aika hyödyntää suotuisa markkinatilanne, vinkkaa AutoVexin toimitusjohtaja Sebastian Frick. 

Myös vaihtoautoketju J. Rinta-Jouppi lähestyi mediaa maaliskuussa samanlaisella viestillä. Sen mukaan hyvistä vaihtoautoista on ollut jopa pulaa.

– Kun tuote on asianmukaisessa kunnossa ja automalli on haluttu, niin autoliikkeeltä voi saada autosta jopa yksityistä ostajaa paremman ostotarjouksen, joka voi yllättää positiivisesti, J. Rinta-Joupin myyntijohtaja Markku Ala-Hakuni kertoi tiedotteessa.

AutoVexin kautta myytyjen autojen top 10 (Q1 2023)

 1. Volkswagen Golf
 2. Skoda Octavia
 3. Mercedes-Benz C-sarja
 4. Toyota Yaris
 5. Nissan Qashqai
 6. Toyota Corolla
 7. Ford Focus
 8. Toyota Auris
 9. Volkswagen Passat
 10. Mercedes-Benz A-sarja

Lähteet: AutoVex, Autoalan Tiedotuskeskus, J. Rinta-Jouppi

Lue myös:

  Uusimmat