Mainos

Deng Xiaopingin syntymästä sata vuotta

Deng Xiaopingin muistolla tehdään Kiinassa bisnestä ja politiikkaa.

Kiina, Tiananmenin aukio

Kiinan entisen johtajan Deng Xiaopingin syntymästä tulee tänään kuluneeksi sata vuotta, mutta vuonna 1997 kuollut johtaja on edelleen merkittävä tekijä maan politiikassa.

Dengin sanoja ja tekoja käytetään valtakamppailun välineenä, mikä kävi selvästi ilmi tämän päivän juhlallisuuksissa. Kommunistisen puolueen puheenjohtaja ja presidentti Hu Jintao, joka oli saanut kunnian pitää juhlapuheen, vihjasi Dengin tekojen ylistämisen ohessa, että maan vanhojen johtajien tulisi ottaa hänestä oppia ja luopua vallasta ajoissa.

Kuollessaan Dengin ainoa virka oli maan bridgeliiton puheenjohtajuus.

- Hän toimi innokkaasti sen mukaan, mitä opetti ja antoi näin hyvän esimerkin muille, Hu mainitsi.

Lausahdus tulkittiin vinkiksi Hun edeltäjälle Jiang Zeminille, joka edelleen toimii maan asevoimien komentajana, vetäytyä politiikasta.

Sunnuntaina Hu myös paljasti Dengin pronssipatsaan tämän kotikaupungissa Guang'anissa.

Virheistä oltu vaiti

Dengiä ylistivät kilvan myös muut poliitikot sekä sanomalehdet. Häntä kuvaillaan Kiinan uudistusten arkkitehdiksi, hyväntahtoiseksi johtajaksi ja sotilaalliseksi neroksi.

Hallinnon tekemistä virheistä on oltu pääsääntöisesti vaiti tai sitten niitä on pyritty selittämään parhain päin. Maan entinen pääministeri Li Peng julkaisi äskettäin puolueen lehdessä artikkelin, jossa hän kiitteli Dengiä päätöksestä hajottaa vuoden 1989 Tiananmenin aukion mielenosoitukset voimatoimin. Analyytikkojen mielestä artikkeli on Lin yritys pestä omat kätensä tapahtuneesta.

Politiikan lisäksi Dengin muistolla tehdään tietenkin myös ankarasti bisnestä. Satavuotisjuhlan kynnyksellä on maassa julkaistu lukemattomia häntä käsitteleviä kirjoja, hänen kunniakseen on sävelletty sinfonioita ja teetetty Dengin kuvaa kantavia kultakelloja.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 22.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.