Mainos

Demokraattien esivaalit loppusuoralla USA:ssa

Yhdysvaltain demokraattien esivaalit ovat loppusuoralla. Senaattori Barack Obaman odotetaan voittavan tänään Oregonissa ja senaattori Hillary Clintonin Kentuckyssa.

Demokraattien presidenttikisaa johtava Obama varoo julistamasta itseään vielä voittajaksi. Hän ei kuitenkaan peittele sitä, että vaalimatematiikka on hänen puolellaan.

Obama ei nähdä Kentuckyssa tai Oregonissa, vaan hän juhlii Iowassa, osavaltiossa, josta hänen voittokulkunsa alkoi.

- Meillä on enemmän valitsijamiehiä. Se on viesti, jota ei voi ymmärtää väärin. Kansa on puhunut ja valmis muutokseen, iloitsi Obaman kampanjajohtaja David Plouffe uutistoimisto Reutersin mukaan.

Obama haluaa korostaa Iowassa sitä, että myös pääosin valkoihoisten asuttamat osavaltiot, kuten Iowa ja Oregon, ovat hänen tukenaan. Obamalla on lisäksi selkeä enemmistö niin sanottuja supervalitsijamiehiä.

Obama käyttäytyy jo kuin varsinainen ehdokas ja keskittyy esivaalien sijasta yhä selvemmin marraskuun presidentinvaaleihin. Hän on jättänyt Clintonin mollaamisen kokonaan väliin, koska hän pitää tärkeämpänä republikaanien ehdokkaan John McCainin ryöpyttämistä.

Esivaalikierros lähenee loppuaan

Sinnikkäästi kisassa pysyttelevä Hillary Clinton käyttää puolestaan hieman luovaa laskentatapaa. Clintonin mielestä hänellä on takanaan esivaaliessa äänestäneiden enemmistö.

Tämä tulos saadaan tosin vasta silloin, kun laskuista jätetään pois vaalikokoukset ja mukaan lasketaan vain perinteiset esivaalit sekä Michiganin ja Floridan hylätyt äänet.

- Tämä on kaikkea muuta kuin ohi, Clinton julisti.

Clintonin mukaan olisi loukkaavaa äänestäjiä kohtaan, jos Obama julistautuisi nyt voittajaksi, sillä esivaaleja on yhä jäljellä.

Ratkaisevat hetket alkavat olla kuitenkin käsillä. Demokraattipuolueen johto kokoontuu kesäkuun 31. päivänä pohtimaan tilannetta ja erityisesti Michiganin ja Floridan vaalien kohtaloa.

Sen jälkeen edessä ovat enää Puerto Ricon, Etelä-Dakotan ja Montanan esivaalit.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.