Demariraportti pidentäisi oppivelvollisuutta

Raportti lisäisi yleiskoulutusta, josta voisi valmistua useampaan ammattiin. Samalla vältettäisiin myös se riski, että työ loppuisi kokonaan työtehtävän kadotessa.

SDP:n ajatushautomon Kalevi Sorsa -säätiön raportti ehdottaa laajentamaan oppivelvollisuutta niin, että se kattaisi myös toisen asteen koulutuksen. Samalla se monipuolistaisi toisen asteen koulutuksen suoritusmahdollisuuksia. Mukaan otettaisiin muun muassa oppisopimuskoulutus ja erilaiset työpajat.

Tohtori Tiina Tikan ja projektikoordinaattori Esa Suomisen kirjoittaman raportin mukaan näin ehkäistäisiin varhaisessa vaiheessa tapahtuvaa koulutuksesta syrjäytymistä. Suomisen mukaan nykyisessä järjestelmässä koulutusputkesta pois jättäytyminen on liian helppoa.

- Muutos ei olisi dramaattinen. Toinen aste on jo nyt käytännössä välttämätön pätevyyteen työmarkkinoilla.

Raportti ei sisällä arviota muutoksen kustannuksista.

Suominen ja Tikka haluaisivat myös madaltaa ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen välisiä raja-aitoja ja lisätä valinnaisuutta.

Ammatinvalinta myöhemmäksi

Raportissa ehdotetaan myös karsimaan ammatillisen koulutuksen suuntautumisvaihtoehtoja ja keskittymään yleisiin ammatillisiin perusvalmiuksiin. Erityisosaamista tuottava koulutus tapahtuisi vasta aikuiskoulutuksena.

Suomisen mukaan peruskoulunsa päättävät joutuvat nykyisin päättämään turhan tarkasti, mitä haluavat tehdä isona.

Nykyisin ammattikoulussa on kahdeksan koulutusalaa, jotka jakaantuvat 53 ammatilliseen perustutkintoon. Nämä jakautuvat vielä eri ammattinimikkeisiin.

- Nykyisin nuoren pitää valita, vääntääkö hän oikeaa vai vasenta putkea, Suominen kärjistää.

Hänen mukaansa järjestelmä toimisi paremmin, jos koulutusaloja vahvistettaisiin ja niillä olisi kullakin vain muutamia perustutkintoja. Lisäämällä yleiskoulutusta vältettäisiin myös se riski, että työ loppuisi kokonaan työtehtävän kadotessa.

- Spesifi ammatillinen koulutus tekee ihmiset hirveän riippuvaisiksi samasta työnantajasta ja työtehtävästä.

Peruskouluja Suominen ja Tikka haluaisivat tasa-arvoistaa. Se onnistuisi heidän mukaansa esimerkiksi säätelemällä luokkakokoja lailla sekä kannustamalla haasteellisiin kouluihin sijoittuvia opettajia paremmalla palkalla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat