Demari ja Suomenmaa arvostelevat kokoomusta

Lehdet syyttävät yhteisessä pääkirjoituksessaan kokoomusta pyrkimyksestä lyödä kiilaa presidentin ja pääministerin väliin. Puheenjohtaja Katainen korostaa keskustelun tarvetta ulkopolitiikassa.

Hallituspuolueiden pää-äänenkannattajat Suomenmaa ja Uutispäivä Demari lähtivät tänään näkyvästi yhdessä puolustamaan hallitusta ja tasavallan presidenttiä ulkopoliittisessa keskustelussa. Molemmissa lehdissä julkaistiin sama presidenttiä ja pääministeriä voimakkaasti tukeva pääkirjoitus. Arvostelun kohteena kirjoituksessa oli kokoomus.

Lehdet eivät ole koskaan aiemmin tehneet niin läheistä yhteistyötä, että palstoilla olisi sama pääkirjoitus. Näillä näkymin lehtien suunnitelmissa ei ole jatkaa vastaavaa toimintaa. Pääkirjoituksessa syytetään kokoomusta, että se on pyrkinyt lyömään kiilaa presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Matti Vanhasen väliin. Aseena ovat olleet saivartelu ja epämääräinen epäluulon kylväminen.

- Arvostelu ei ole kuitenkaan perustunut tosiasioihin. Ulkopoliittisten toimijoiden kivittämisessä onkin ollut voimakas astian maku. Pääkirjoitus on otsikoitu "Suomella on hyvä linja".

Kirjoituksessa vakuutetaan, että presidentin ja hallituksen yhteistyö on toiminut hyvin eikä siinä ole ollut säröjä. Presidentin ote on Suomelle sopiva ja EU-politiikassa Suomi on ollut pääministeri Vanhasen johdolla aktiivinen. Kirjoittajien mielestä pienen kansan voima on yksimielisyydessä ja sitä kannattaa vaalia erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Uutispäivä Demarin päätoimittaja Kari Arola kertoi STT:lle, että aloite lehtien historian ensimmäiseen yhteiseen pääkirjoitukseen tuli Suomenmaan päätoimittajalta Juha Maunolta. Kirjoitus syntyi Arolan mukaan päätoimittajien yhteistyönä ilman toimitusten ulkopuolista "poliittista ohjausta".

"Poliittista tarkoituksenhakuisuutta"

Arola tiivisti, että kokoomuksen toiminnassa on viime aikoina ollut mitä suurimmassa määrin poliittista tarkoituksenhakuisuutta. Keskustelu ei tietenkään ole kiellettyä, mutta hän haluaisi kuitenkin, että keskustelu olisi asiallista.

Kansalaisista saattaa hänen mielestään tuntua hieman hämmentävältä, kun ulkopoliittista venettä heilutetaan. Hänen mielestään voisi esimerkiksi kysyä, onko eduskunnan perustuslakivaliokunnan kokoomuslaisen puheenjohtajan Kimmo Sasin toiminta ollut asiallista. Hän viittasi Sasin kysymykseen, tarkastettiinko presidentti Halosen puhe YK:ssa ennalta.

Myös ulkoministeri Erkki Tuomioja tuntui yhtyvän pääkirjoitusten näkemyksiin. Hänen mielestään pääoppositiopuolue kokoomus ei ole kyennyt sanomaan täsmälleen, mitä Suomen ulkopolitiikassa olisi tehty väärin ja mitä voitaisiin tehdä toisin.

- Perussanoma on se, että kaikki asiat ovat huonosti, kun kokoomus ei enää ole hallituksessa niitä hoitamassa, Tuomioja arvosteli Ylen Aamu-tv:n haastattelussa tänään. Tuomioja tulkitsi, että kun kokoomus joutui oppositioon, puolue on omaksunut selvästi myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa räksyttävän oppositiopuolueen roolin.

Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Jyrki Katainen

Katainen: Lehtien hyökkäys osui niiden omaan nilkkaan

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen luonnehtii Demarin ja Suomenmaan pääkirjoitusta hyökkäykseksi, joka kuitenkin osuu hyökkääjien omaan nilkkaan. Kataisen mielestä pääkirjoitus sattui väärään aamuun, kun presidentti Tarja Halonen kertoi samaan aikaan Hufvudstadsbladetin haastattelussa suhtautuvansa varovaisesti EU:n nopean toiminnan joukkojen toimintaan ilman YK:n mandaattia.

Kataisen mukaan tämä osoittaa oikeaksi epäilyt ulkopoliittisen johdon epäyhtenäisestä linjasta. Katainen korostaa keskustelun tarvetta ulkopolitiikassa.

- Onko lehtien voimanosoitus viesti siitä, ettei avointa keskustelua suvaita? Jos näin on, brezhneviläinen punamulta löyhkää, sanoi Katainen STT:lle aamulla.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 03.12.2004)

Lue myös:

    Uusimmat