Dagens Nyheter: Suomi näyttää tietä

Lehti yksilöi seitsemän kohtaa, joissa Suomi on onnistunut Ruotsia paremmin. Suomi on lehden mukaan mm. ottanut EU-jäsenyyden tosissaan ja panostanut Brysseliin. Kehuja saa myös päätöksentekokyky.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter suitsuttaa Suomea pääkirjoituksessaan poikkeuksellisen vuolaasti. Lehden mukaan Ruotsin asennetta Suomeen voidaan nykyisin luonnehtia sanoilla kateus ja ihailu.

Suomen presidentinvaalien loppusuoralla ruotsalaislehdistö on innostunut julkaisemaan laajoja artikkeleita Suomen vaaleista. Näin on tehnyt myös tukholmalaislehti, joka kertoo tänään Chilen ja Suomen vaaleista ja kahdesta vasemmistolaisesta presidenttiehdokkaasta Michelle Bacheletista ja Tarja Halosesta.

Muumimammaksi piirretyllä Halosella Dagens Nyheter kuvittaa tämänpäiväisen pääkirjoituksensa, joka on yhtä ylistystä Suomelle. Tasavalta näyttää tietä, lehti otsikoi ja kertoo, että sanoilla kateus ja ihailu voidaan luonnehtia Ruotsin asennetta 2000-luvun alkuvuosien Suomeen. Lehti yksilöi seitsemän kohtaa, joissa Suomi on hoitanut korttinsa Ruotsia paremmin.

Suomi on lehden mukaan ottanut EU-jäsenyyden tosissaan ja panostanut Brysseliin. Suomessa ei Ruotsin lailla käydä keskustelua, jossa jopa EU-jäsenyyskin asetetaan kyseenalaiseksi.

Lehti kehuu myös Suomen päätöksentekokykyä; jos jokin asia on päätetty, niin se on päätetty. Suomessa ei myöskään tarvittu kansanäänestystä, kun siirryttiin euroon, lehti huomauttaa.

Pääkirjoituksessa muistutetaan, että suomalaiset koululaiset ovat kärjessä kansainvälisissä vertailuissa. Myös opettajan ammatti on Suomessa arvostettu.

Nato ei kirosana

Energiapolitiikassa lehti pitää Suomea tiennäyttäjänä: Suomi ei pura ydinvoimaa, vaan päinvastoin kehittää sitä. Suomi tuntee itäisen naapurinsa eikä halua pelkästään tukeutua venäläisen kaasun ja öljyn tuontiin.

Dagens Nyheter toteaa, että 90-luvun talouskriisi iski kumpaankin maahan, Suomeen Ruotsiakin kovemmin. Mutta Suomen talous on noussut, vaikkakin työttömiä on kahdeksan prosenttia työvoimasta kuten Ruotsissakin.

Vaikka sotilasliitto Naton jäsenyys ei ole tällä haavaa Suomessa ajankohtainen, Nato ei ole kuitenkaan mikään kirosana sisäpoliittisessa keskustelussa kuten Ruotsissa.

Suomen poliittisesta kulttuurista Dagens Nyheter nostaa esiin maitten eroavuudet ja samankaltaisuudet. Yhtenä erona lehti näkee tiukkojen poliittisten ryhmien puuttumisen. Suomessa kaikki puolueet voivat "leikkiä" keskenään, lehti toteaa pääkirjoituksessaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat