D-vitamiinilisää ei kannata unohtaa aurinkoisenkaan kesän jälkeen

Vaikka aurinkoinen kesä nostaa monen suomalaisenkin D -vitamiinitasoja korkeammalle, niin kovin pitkälle syksyyn varastot eivät riitä. Ravitsemus- ja antioksidanttihoitojen asiantuntija, lääkäri Erkki Antila suosittelee aloittamaan D -vitamiinilisien ottamisen viimeistään lokakuussa. Ikääntyvien ihmisten kannattaa ottaa vitamiinilisä aamurutiineihin jo syyskuussa.

- Nuorten ihmisten pitoisuudet ovat todennäköisesti tämän kesän jälkeen hyvin korkeita. Iäkkäämmillä D -vitamiinin kehittyminen ja varastoituminen on heikompaa, sanoo Antila.

D -vitamiinivarastojen määrä on hyvin yksilöllinen. Se, kuinka paljon D -vitamiinia on varastoituneena elimistössä, riippuu monesta tekijästä. Yksi tekijöistä on se, kuinka paljon keskipäivän aurinko on päässyt paljaalle iholle paistamaan.

- Kun oma varjo on pituutta lyhyempi, niin 30 minuuttia aurinkoa päivässä riittää muodostamaan D -vitamiinia tehokkaasti, sanoo Antila.

Yli puolen tunnin jälkeen auringossa oleskelu ei ole enää D -vitamiinia ajatellen hyödyllistä, sillä tuolloin alkaa D -vitamiinin hajoaminen iholla. Tämä tietenkin hidastaa D -vitamiinin muodostumista, Antila selventää.

D -vitamiinin varastoituminen riippuu myös mm rasvakudoksen määrästä sekä iästä.

- D -vitamiinin muodostuminen heikkenee iäkkäämmillä murto-osaan nuoriin verrattuna. Yli 65 -vuotiaille suositellaankin D -vitamiinilisää ympäri vuoden.

D -vitamiini on elimistölle erittäin tärkeä; se suojaa monilta sairauksilta, mm osteoporoosilta ja reumalta. Tuoreiden tutkimusten mukaan D -vitamiinilla on vaikutusta myös kroonisten keskushermostosairauksien syntyyn.

D -vitamiinina pidetäänkin neuroprotektiivisena aineena, mikä tarkoittaa sitä, että se suojaa keskushermoston soluja, kertoo Antila.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat