Mainos

D-vitamiinileipää tutkitaan yliopistossa

12:03

D-vitaminoitujen maitotuotteiden rinnalle voi tulevaisuudessa tulla D-vitamiinileipä, jos tutkimus osoittaa sen hyödylliseksi.

Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella tutkitaan paraikaa leipää, jonka hiivasta on UV-valon avulla tehty D2-vitamiinin tuottaja.

Tutkimuksessa noin 60:lle koehenkilölle tarjotaan erilaisia vaihtoehtoja. He saavat syötäväkseen joko D-vitaminoitua leipää tai tavallista leipää ja D-vitamiinipillereitä tai lumepillereitä.

Vegaanille sopiva D-vitamiini

Yhdysvaltojen ja Euroopan viranomaiset ovat todenneet Helsingin yliopiston tutkimuksessa käytettävän D-vitamiinihiivan turvalliseksi.

— Nyt katsotaan, millä tavalla tämä D2-vitamiini leivässä imeytyy ja miten se toimii verrattuna D3-vitamiiniin, kertoo dosentti Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta.

D-vitamiinileipätutkimus on osa isompaa EU:n ODIN-tutkimuskokonaisuutta. Sen tavoite on löytää uusia innovaatioita D-vitamiinitilanteen ratkaisemiseksi.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty maitotuotteisiin jo kymmenen vuotta.  Tyypillisesti tuotteisiin lisätään D3-vitamiinia.

— Yksinkertaisesti sanottuna se on tuotettu lampaan villasta.

D-vitamiinileivässä käytetään hiivaa, jossa on D2-vitamiinia.

— Se on tuote, jota myös vegaanit eli kasvissyöjät voivat käyttää, Lamberg-Allardt sanoo.

Uusien ravitsemussuositusten mukaan tervelle aikuiselle suositellaan D-vitamiinia kymmenen mikrogrammaa vuorokaudessa.

Vitaminointia valvotaan tiukasti

Kokenut tutkija suosittelee nauttimaan vitamiinit osana normaalia ruokavaliota. 

— Kala on paras D-vitamiinin lähde. Toinen tärkeä ryhmä ovat nykyään nestemäiset maitotuotteet ja margariini, Lamberg-Allardt sanoo.

D-vitamiinia alettiin lisätä maitotuotteisiin valtion ravitsemusneuvottelukunnan kehotuksesta. 

— Tiedettiin, että Suomessa D-vitamiinin saannista on puutetta. Valtion ravitsemusneuvottelukunta katsoi aikanaan, että hyvä tapa varmistaa kansalaisten D-vitamiinin saanti on lisätä sitä ravintorasvoihin. Sitä kautta väestön D-vitamiinin saanti on parantunut, sanoo Marleena Tanhuanpää, johtaja Elintarviketeollisuusliitosta.

Hän on valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen.

Tanhuanpää korostaa, ettei vitaminoituja elintarvikkeita pidä pelätä.

— EU-lainsäädäntö säätelee tätä hyvin tarkkaan. Elintarvikkeet ovat turvallinen tapa varmistaa oman ravitsemuksen taso, jos niin haluaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.