Cronberg ja Richter: Euromaiden kehittyminen liittovaltioksi hajoittaa EU:n

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg varoittaa, että euromaiden kehittyminen liittovaltioksi voi hajoittaa koko EU:n.

Euroopan Unionissa on 18 euromaata ja kymmenen maata yhteisvaluutan ulkopuolella.

Tulevaisuudessa esimerkiksi pankkiunioni, yhteisvastuu veloista ja jopa yhteinen verotusoikeus voisivat koskea vain euromaita. EU:n instituutiot eivät kestä Matkalla Brysseliin -tentissä esiintyneen Tarja Cronbergin mielestä kahdentasoisia jäseniä.

– Täytyy muistaa että pankkiunioni ja yhteisvelat koskevat vain euroaluetta, ei koko EU:ta. Kun puhutaan liittovaltiosta niin minusta minusta vaarallista kehitystä on se, että ruvetaan puhumaan euromaiden liittovaltiosta. Toisin sanoen koko EU jakautuisi kahtia – tulisi euromaiden muodostama liittovaltio ja sitten loput. Instituutiot EU:ssa eivät näin suurta eroa kestä. Siinä hajoaa koko EU, arvioi Cronberg.

Tarja Cronbergin kanssa tentissä keskustellut kristillisdemokraattien EU-vaaliehdokas Juha Richter sanoi, että EU on hyvin heterogeeninen alue.

– Täytyy muistaa, että Euroopan unionissa on mukana ihan eritasoisia maita. Näen sellaisen vaaran, että voisi tapahtua hajaantuminen. Sen takia EU:ta tulisi kehittää itsenäisten valtioiden yhteistyöelimenä, jatkoi Richter.

– Minun  mielestäni se suurin hajaannus on tässä ei-euromaiden ja euromaiden välillä, ja se voi johtaa koko EU:n hajoamiseen. Useinhan euromaita käsitellään Euroopan unionina ja tässä jakolinja. Pankkiunioni ei mielestäni kuitenkaan viittaa mihinkään liittovaltioon vielä, sehän on talousyhteistyö, painotti europarlamenttiin jatkokaudelle pyrkivä vihreitä edustava Tarja Cronberg.

Lue myös:

    Uusimmat