Täyteaineella turpeat huulet – pistosten vaikutusta ei voi perua täysin

Kosmeettiset pistokset annetaan puhtaalle, desinfioidulle iholle. Hoitoja ei voi perua sataprosenttisesti.

Kosmeettisilla pistoksilla voidaan muokata esimerkiksi kasvojen ulkonäköä. Hoidoissa käytetään joko bootuliinitoksiinia, tutummin siis Botoxia, tai erilaisia täyteaineita.

MTV Lifestylen kyselyssä selvisi, että lukijoistamme neljä prosenttia on jo käynyt kosmeettisissa pistoshoidoissa; noin kahdeksan prosenttia haluaisi kokeilla erityisesti Botoxia ja toiset kahdeksan prosenttia jotakin muuta ainetta.

Botoxia saa pistää vain lääkäri. Ennen hoitoa hän tutkii ja haastattelee potilaan. Haastattelussa selvitetään esimerkiksi, onko potilas ottanut aiemmin pistoksia ja jos, millaista ainetta on käytetty. Samalla selvitetään, onko potilaalla sairauksia tai lääkityksiä tai esimerkiksi leikkausarpia, Suomen Plastiikkakirurgiyhdistyksen hallituksesta kerrotaan.

Hoito tehdään meikittömille kasvoille, ja hoidettava alue pestään desinfektioaineella. Ihoa voidaan puuduttaa puudutevoiteella, mikäli kipu pelottaa.

– Täyteaine ruiskutetaan ihon läpi ohuella neulalla. Tasaisuuden saavuttamiseksi aluetta hierotaan kevyesti, ja mustelmien vähentämiseksi voidaan käyttää kylmäkäärettä tai –naamiota.

Täyteaine voi olla myös pysyvä

Täyteaineiden kenties tunnetuin käyttökohde ovat huulet. Erityisesti julkkisten suosimat muhkeat "pusukalahuulet" ihmetyttävät tavallista tallaajaa. Lähteekö hoidoissa saavutettu turpeus koskaan pois?

– Jos täyteaine on väliaikainen, siis hyaluronihappo, ajan myötä turpeus vähenee. Jos kyseessä on pysyvä täyteaine, huulen malli ja muoto on pysyvä, ellei ainetta poistetta mekaanisesti, siis leikkauksella, Suomen Plastiikkakirurgiyhdistyksen hallitus kuvaa.

Hoitoja ei voi perua sataprosenttisesti, mutta vaihtoehtoja on: hyaluronihappoa voi poistaa hyaluronidaasi-nimisellä erityislupavalmisteella, jota vain lääkärit saavat tilata käyttöönsä.

– Tämä ei välttämättä onnistu täydellisesti, eikä hyaluronidaasista ole hyötyä lainkaan, kun kyseessä on jokin muu täyteaine kuin hyaluronihappo. On muistettava, että hyaluronidaasi saattaa joskus myös aiheuttaa allergisen reaktion, joten sen käyttöperuste on harkittava tapauskohtaisesti.


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat