Colleen huolestui ilmiöstä – nuoret sujauttavat yhteystietojaan housuntaskuihin kaupassa: "Entä, jos se todella päätyy jonkun hyypiön käsiin?"

Tiktokin twerkkaushaaste saattaa ihmisiä sairaalaan: ”Olkaa varovaisia tehdessänne Wap Wap:ia!” 1:58
Älä testaa tätä kotona! Tiktokin twerkkaushaaste saattaa ihmisiä sairaalaan: ”Olkaa varovaisia tehdessänne Wap Wapia!”

Colleen törmäsi netti-ilmiöön, jossa tytöt jättävät sometiliensä yhteystietoja vaatteiden taskuihin kaupoissa. 

Colleen Dilthey Thomasin ystävän joulu sai erikoisen käänteen, kun perheen 12-vuotias poika lahjaksi treenihousut. Colleenin mukaan hänen ystävänsä lapsi työnsi housuja kokeillessaan kätensä niiden taskuihin – ja löysi lapun.

"Lapussa onkin linkki Snapchat-profiiliin"

– Poika olettaa, että se on vaatteen lappu ja heittää sen maahan. Nostat sen ja tajuat, että lapussa onkin linkki Snapchat-profiiliin. Uteliaana nappaat puhelimesi ja päädyt jonkun tytön sivulle. Häh? Mitä tämä on? Colleen kuvailee Scary Mommy -sivustolla.

Colleen kertoo havainneensa, että kyseessä on jonkinlainen ilmiö. Esimerkiksi TikTokissa leviää video, joilla tytöt jättävät "käyntikortteja" vaatteisiin.

Työntävät lappuja miesten alusvaatekerrastojen pakkauksiin

Esimerkiksi Audreyn jakamalla videolla nuoret työntävät lappuja paitojen ja housujen taskuihin sekä miesten alusvaatekerrastojen pakkauksiin. Lapussa lukee "snapchattaa minulle, et kadu".

Videon ohessa on kuvateksti "näin saat poikakaverin", ja sen on nähnyt jo kuusi miljoonaa katsojaa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Tyttö aikoo lisätä seuraajikseen täysin tuntemattomia ihmisiä"

Colleen uskoo ilmiön tarkoittavan, että jo teinitytöt etsivät seuraajikseen poikia ja miehiä. Naisen mukaan ei ole takuita siitä, kenelle lapun sisältävät housut ovat menossa, ja kuka lapun löytää.

Colleen uskookin, että lapun jättäminen satunnaisiin housuihin altistaakin nuoret tytöt "maailmalle, jolle he eivät luultavasti ole valmiita".

– Vaikka profiili olisi yksityinen, tyttö aikoo lisätä seuraajikseen täysin tuntemattomia ihmisiä. Se on pelottavaa. Entä, jos se [lappu] todella päätyy jonkun hyypiön käsiin?

"Olen oikeasti peloissani"

Colleenin mukaan uutisissa kerrotaan jatkuvasti nuorista, kadonneista ihmisistä, eikä omaan somelähipiiriin pitäisikään päästää ketä tahansa.

– En tiedä teistä, mutta itse en haluaisi tyttäreni panevan hänen sometilinsä osoitteen sisältäviä lappuja alusvaatelaatikoihin. Kyllä, tyttäreni on vain nelivuotias, mutta mihin tämä kaikki päättyy? Millaista elämä on, kun tyttäreni on teini? Olen oikeasti peloissani. En vain tyttäreni puolesta, vaan kaikkien tyttöjen, jotka kokevat tarvitsevansa hyväksyntää täysin tuntemattomilta ihmisiltä.

"Et koskaan ole tarpeeksi laiha, kaunis tai tissisi eivät koskaan ole tarpeeksi isot..."

Colleenin mukaan lapsille täytyisikin kertoa, että he ovat upeita ihmisiä, jotka voivat saada aikaan mitä tahansa.

– Eivät he ole vain pelkkä somepersoonansa, Colleen muistuttaa.

Hän pitää myös nykyisiä "kireitä ja paljastavia" nuortenvaatteita epäsopivina nuorille, ja kuvaa maailmaa "imagopakkomielteiseksi".

– Et koskaan ole tarpeeksi laiha, kaunis tai tissisi eivät koskaan ole tarpeeksi isot, et koskaan käytä tarpeeksi meikkiä. Mutta jos oletkin kaikkea tätä, muista esitellä sitä muille. Hanki niin monta seuraajaa kuin voit. Se kyllä täyttää maljasi. Se saa olosi paremmaksi. Tykkäykset ja seuraajat kyllä tekevät kaikesta sen arvoista. Se on surullista, nainen tuhahtaa.

"Miten autamme heitä ymmärtämään, että some pitäisi ottaa vakavasti ja tehdä turvallisesti?"

Colleenilla on kolme poikaa, joista vanhin on teini-iässä. Hän on yrittänyt kertoa pojalleen, että nettiin kirjoitetut asiat eivät koskaan poistu.

– Mitä teemme auttaaksemme lapsiamme? Miten saisimme heidät ymmärtämään, ettei typerä TikTok-video, jolla soi Beyoncén "Single ladies", ole paikka, josta deittineuvoja pitäisi saada? Miten autamme heitä ymmärtämään, että some pitäisi ottaa vakavasti ja tehdä turvallisesti? Colleen pohtii.

– En usko, että minulla on vastauksia, mutta tästä on tulossa vakava asia, josta vanhempien täytyy puhua lapsilleen. 

Videon julkaisseet nauroivat "vihaajille"

Audreyn jatkovideolla nuoret kertovat, että jättivät Snapchat-osoitteensa vaatteisiin "vitsinä". Videon vuoksi he saivat muun muassa kommentteja, joiden mukaan joku lapuista päätyy vielä "sarjamurhaajille".

Nuoret kommentoivat saamiaan vihaviestejä esimerkiksi todeten "OMG, annoimme Snapchattimme pois, tulemme kuolemaan" sekä "OMG, olemme niin kauheita ihmisiä". 

– Vihaajat antoivat meille kolme miljoonaa katsojaa, lappuja jakaneet nuoret kuvailevat toisella videollaan.

Kertoivat saaneensa yhteydenoton

Saagan kakkososassa naiset käyvät kaupassa tarkistamassa jättämiensä lappujen tilanteen. Moni niistä on edelleen paikallaan.

Videolla kerrotaan, että Mallory-niminen tyttö kuitenkin sai vastauksen erääseen lappuunsa. Lapun alkuperäinen löytäjä oli ollut kihloissa, mutta hän ilmeisesti oli jättänyt lapun paloasemalle näkyvälle paikalle.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Videolla näkyvän kuvakaappauksen perusteella Mallory sai viestin Mike-nimiseltä henkilöltä, joka kertoo, että ei itse ole kihloissa.

– Älkää huoliko, kaikki tällä videolla näytelleet olivat turvassa, videolla todetaan.

Videon ohessa on käytetty hashtagia "vitsi". Videoiden perusteella ainakin Audreylla vaikuttaisi jo olevan poikaystävä.

Lue myös:

    Uusimmat