CNN esitti Niinistölle tiukan kysymyksen: Myikö Suomi arvonsa sopimuksella Turkin kanssa?

CNN esitti Niinistölle tiukan Turkki-kysymyksen – näin presidentti vastasi 2:15
Katso video: Näin Sauli Niinistö vastasi CNN:n kysymykseen.

Presidentti Sauli Niinistö joutui tiukan paikan eteen, kun häntä alettiin tenttaamaan Nato-hakemuksesta ja Turkin vaatimuksista Suomea kohtaan CNN:n videohaastattelussa.

Toimittaja Christiane Amanpour kysyi Niinistöltä, kuinka hankala Suomen tie Nato-jäseneksi tulee olemaan. Amanpouria kiinnosti varsinkin Suomen, Ruotsin ja Turkin väliset kiistat, jotka ovat hidastaneet jäsenyysneuvotteluiden aloittamista.

– Uskotko, että teidän ei tarvinnut luopua arvoistanne, jotta Turkki antaisi hyväksyntänsä Suomen Nato-hakemukselle, Amanpour kysyi Niinistöltä haastattelussa.

Turkki on vastustanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Pääsyiksi Turkin presidentti Recep Tayiip Erdogan on esittänyt huolensa terrorismista, ja siitä että Suomi ja Ruotsi eivät olisi tehneet tarpeeksi sen kitkemiseksi.

Erdogan on myös vaatinut molempia maita luovuttamaan useita terroristiksi väitettyjä ihmisiä Turkkiin.

Suomi, Ruotsi ja Turkki allekirjoittivat yhteisymmärryssopimuksen, jonka jälkeen Nato-jäsenyysneuvottelut ja ratifioinnit ovat päässeet alkamaan. Mutta minkä hinnan Suomi joutui maksamaan tästä sopimuksesta?

Suomi lupasi Turkille kaksi asiaa

Niinistö vastasi Amanpourille, että hän ei usko Suomen joutuneen luopumaan arvoistaan Turkin edessä. Hänen mukaansa Suomi lupasi Turkille kaksi asiaa.

– Yksi liittyy terrorismilainsäädäntöön. Me olemme juuri uudistaneet oman lainsäädäntömme, mutta jos meidän pitäisi päivittää lakejamme NATO-standardien mukaan, voisimme tehdä niin.

– Toinen luvattu asia koskee terroristien luovutuksia. Lupasimme noudattaa näissä asioissa eurooppalaisia yleissopimuksia. Olemme tehneet niin jo aiemmin, joten saman linjan pitäminen tulevaisuudessa ei tule olemaan vaikeaa.

Toimittaja Amanpour totesi, että Suomi ei toisin sanoen myöntynyt Turkin vaatimuksiin, vaan sitoutui sen sijaan noudattamaan Naton ja EU:n lainsäädäntöä.

Turkki sai joka tapauksessa sanomansa läpi muulle Natolle, että maassa on vakava terrorismin uhka, arvioi presidentti Niinistö videohaastattelun loppupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat