Erdoğan voisi hyväksyä Suomen Natoon: "Ruotsi tulee järkyttymään"

1:40
Näin Erdoğan kertoi Suomen Nato-jäsenyyden mahdollisesta hyväksymisestä: "Ruotsi tulee järkyttymään".

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi sunnuntai-iltana, että Suomi voisi päästä Natoon ilman Ruotsia. 

Erdoğan sanoi perjantaina nauhoitetussa haastattelussa, että Turkki olisi valmis ratifioimaan Suomen Nato-jäsenyyden ilman Ruotsin jäsenyyden ratifioimista, mikäli tilanne sitä vaatii. 

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. 

– Voimme tarpeen tullen antaa erilaisen viestin Suomelle kuin Ruotsille. Jos näin käy, Ruotsi tulee järkyttymään. Mutta ainoastaan, jos Suomi ei tee samaa virhettä, Erdoğan sanoi. 

Suomi ja Ruotsi ovat viime vuoden keväästä saakka edenneet rinnakkain Nato-jäsenyysprosessissa. 

Turkki perui tiistaina helmikuulle suunnitellut kolmikantaneuvottelut Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksien ratifioinnista. Päätös oli seurausta Tukholmassa viime viikonloppuna järjestetystä mielenosoituksesta, jonka aikana äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti muslimien pyhän kirjan Koraanin Tukholman Turkin suurlähetystön edessä lauantaina.

Turkki on kiistellyt Ruotsin kanssa etenkin Ruotsissa asuvien Turkin kansalaisten luovuttamisesta Turkkiin.

Turkki on viivytellyt kuukausitolkulla Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien käsittelyä. Sen odotetaan mahdollisesti etenevän asiassa kevään vaalien jälkeen. Vaalit järjestetään toukokuun puolivälissä.

Turkki on Unkarin lisäksi ainoa Nato-maa, joka ei ole vahvistanut Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä sotilasliitossa.

"Hajota ja hallitse?"

Erdoğan ei ole aiemmin puhunut ääneen vaihtoehdosta, jossa Turkki hyväksyisi Suomen Natoon ilman Ruotsia. Viitteitä kuitenkin on ollut olemassa Ruotsin ja Turkin erimielisyyksien lisääntyessä. 

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, Turkkiin erikoistunut Toni Alaranta otti nopeasti Twitterissä kantaa Erdoğanin lausuntoon. 

– Erdogan pelaa yhä enemmän ajatuksella siitä, että hän voisi hyväksyä Natoon Suomen, mutta ei Ruotsia. Myöntääkö hän siis nyt, että Suomi on täyttänyt kaiken Madridissa luvatun?

– Miten voimme tietää, ettei tule uusia vaatimuksia ja ehtoja? Hajota ja hallitse? Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja