Sauli Niinistö CNN:lle: Venäjä voi vastata kaksinkertaisella voimalla Suomeen asetettuihin Nato-joukkoihin ja kalustoihin

Näin presidentti Niinistö arvioi CNN:lle Venäjän varautumista Suomen Nato-jäsenyyteen 3:02
Näin presidentti Niinistö arvioi CNN:lle Venäjän varautumista Suomen Nato-jäsenyyteen

Venäjä saattaa vastata kaksinkertaisella voimalla Suomen rajalle asetettuihin Nato-joukkoihin, arvioi presidentti Sauli Niinistö CNN:n haastattelussa.

Niinistö sanoi Venäjän seuraavan tarkkaan, millaista kalustoa Suomeen tullaan asettamaan, ja että maa tulee antamaan siihen "selkeän vastauksen".

– Vielä emme ole kuitenkaan nähneet minkäänlaisia peliliikkeitä Venäjän suunnalta, Niinistö sanoi CNN:n videohaastattelussa toimittaja Christiane Amanpourille.

Niinistö painotti, että Suomen Nato-jäsenyyden tavoitteena on ainoastaan oman puolustuksen vahvistaminen.

– Tämä ei ole keneltäkään muulta pois, kyse ei ole nollasummapelistä.

Niinistö sanoi Amanpourille kertoneensa Venäjän presidentti Vladimir Putinille noin kuusi viikkoa sitten, että Suomi aikoo hakea Naton jäseneksi. Putinin vastaus oli ollut Niinistön mukan hyvin selvä.

– Hän sanoi, että te teette virheen. Itse en ole samaa mieltä.

"Tavalliset suomalaiset tekivät historiaa"

Niinistö ei uskonut, että Suomi tulisi liittymään Natoon näin vauhdikkaasti. Presidentti kuitenkin kertoi Amanpourille, että hän uskoi Suomen lopulta liittyvän Naton jäseneksi tavalla tai toisella.

– Euroopan unioni ja Nato olivat käyneet keskusteluja turvallisuusasioista. Arvioin, että joko Suomi liittyisi hiljalleen Natoon näiden keskustelujen kautta, tai sitten EU:n ja Natosta olisivat tulleet niin läheiset, että niiden välillä ei olisi ollut käytännön eroja turvallisuustasolla.

Amanpour huomautti, että suomalaisten mielipiteet Natosta muuttuivat hyvin nopeasti tämän vuoden kevään aikana. Yksi syy tähän oli Niinistön mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan, kuten myös Putinin vaatimukset Nato-laajentumisen pysäyttämisestä.

– Tavalliset suomalaiset tekivät historiaa, kun he muuttivat mieltään Natosta yhtäaikaisesti. Myös meidän poliitikkomme ovat ihmisiä, ja myös he muuttivat mieltään, Niinistö totesi haastattelussa.

Niinistö sanoi, että Suomi haluaa olla hyödyksi Natolle, eikä pyri ainoastaan hyötymään puolustusliitosta. Suomi voi tarjota Natolle esimerkiksi tehokkaan armeijan.

Presidentti painotti haastattelussa, että Suomi ottaa puolustuksensa erittäin vakavasti.

– Me suomalaiset emme ole unohtaneet toisen maailmansodan aikaista historiaamme, Niinistö sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat