Mainos

Clintonin lujilla seksiskandaalissa

Presidentti Bill Clinton joutuu uransa ehkä hankalimpaan tilanteeseen maanantaina, kun hän vastaa suuren valamiehistön kysymyksiin Valkoista taloa horjuttaneessa seksiskandaalissa.

Presidentti on luvannut vastata "täydelleen ja totuudenmukaisesti" kysymyksiin suhteestaan Valkoisen talon entiseen harjoittelijaan Monica Lewinskyyn. Clinton ilmoitti viime viikolla olevansa valmis vastaamaan vapaaehtoisesti suuren valamiehistön kysymyksiin. Presidentin ei tarvitse lähteä oikeussaliin valamiehistön kuultavaksi, vaan hän istuu lakimiestensä seurassa Valkoisessa talossa, mistä on videoyhteys oikeussaliin.

25-vuotias Lewinsky itse oli viime viikolla suuren valamiehistön kuultavana. Lewinsky myönsi tiettävästi, että hänellä oli puolitoista vuotta kestänyt seksisuhde Clintoniin. Aiemmin sekä Clinton että Lewinsky ovat valaehtoisissa todistuksissa vakuuttaneet, ettei heillä ollut keskenään seksisuhdetta. Lewinsky muutti todistustaan, kun erikoissyyttäjä Kenneth Starr oli luvannut hänelle syytesuojan, joka takaa, ettei Lewinsky joudu syytteeseen väärästä valasta.

Amerikkalaislehdet arvelivat tänään, että Clinton harkitsee ainakin osittaista tunnustusta. Presidentti myöntäisi näiden lähteiden mukaan "intiimin suhteen" Lewinskyyn, mutta selittäisi, ettei ollut valehdellut aiemmassa todistuksessaan. Ristiriita Clintonin aiempien kiistojen ja uuden todistuksen välillä selittyisi amerikkalaislehtien mukaan sillä, että aiemmissa todistusyhteyksissä "seksisuhde"-sanaa käytettiin merkityksessä, jonka piiriin ei kuulu suuseksi. Amerikkalaisten lehtien mukaan Clinton ja Lewinsky ovat harjoittaneet nimenomaan tätä seksin muotoa.

Kiistääkö vai ei kiistää?

Clinton voisi halutessaan turvautua perustuslain viidenteen lisäykseen ja kieltäytyä todistamasta sillä perusteella, että todistus voi olla hänelle vahingollinen. Poliittisesti Clintonilla ei ilmeisesti ole varaa tällaiseen menettelyyn, joka haiskahtaisi liiaksi mafiapomojen esimerkin mukaiselta lakikeplottelulta.

Jos Clinton, maailman mahtavimman valtion johtaja, edelleenkin kiistää tiedot seksisuhteesta, voisi hänen sanansa ajatella hyvinkin olevaa painavampi kuin Lewinskyn, 25-vuotiaan entisen virkamiesharjoittelijan. Clinton voisi joutua kuitenkin niin oikeudellisesti kuin poliittisestikin erittäin liukkaalle jäälle. Amerikkalaiset tiedotusvälineet ovat kuukausikaupalla rummuttaneet tietoja "lemmenleningistä", jossa on Lewinskyn tuttavilleen antamien tietojen mukaan Clintonin siemennestettä. Leninki on nyttemmin viety FBI:n laboratorioon tutkittavaksi. Asiantuntijoiden mukaan DNA-tutkimusten avulla on mahdollista selvittää, ovat leningin mahdolliset tahrat Clintonin jättämiä.

Osittaisen tai täydellisen tunnustuksen puolesta puhuu sekin, että tämä ei sittenkään olisi Clintonille lainkaan niin kohtalokasta kuin väärä vala suuren valamiehistön edessä. Clinton ei sitä paitsi ilmeisestikään ole vaarassa joutua kiinni Lewinskyn yllyttämisestä väärään valaan. Omassa uudessa todistuksessaan Lewinsky ei väittänyt Clintonin kehottaneen häntä suoranaisesti antamaan väärää todistusta suhteesta.

Suosio edelleen korkealla

Mielipidekyselyissä peräti 72 prosenttia kysellyistä amerikkalaisista sanoo uskovansa, että Clinton valehteli kiistäessään seksisuhteen Lewinskyyn. Silti Clinton kerää suosiomittauksissa yhä 60 prosentin kannatuksen, vaikka onkin pudonnut kymmenen prosenttiyksikköä huippupäivistään.

Erikoissyyttäjä Starr esittää selontekonsa Clinton-tutkimuksista kongressille hyvissä ajoin ennen marraskuisia kongressivaaleja. Perustuslain mukaan presidentti voidaan asettaa syytteeseen kongressin edustajainhuoneessa, mikäli hän on syyllistynyt vakaviin rikoksiin ja väärinkäytöksiin. Olisiko valehteleminen seksisuhteesta, vaikkakin valan velvoituksella, "vakava rikos"? Clintonin nauttiman suuren suosion vuoksi kongressi ei ole ainakaan tässä vaiheessa mitenkään innokas asettamaan häntä valtakunnanoikeuteen.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.