Mainos

Clintonille luettiin syytteet

Yhdysvaltain presidenttiä Bill Clintonia vastaan esitettyjen syytteiden käsittely alkoi valtakunnanoikeutena toimivassa senaatissa torstaina, kun syyttäjät vaativat avauspuheenvuorossaan Clintonin erottamista virasta.

Pääsyyttäjä Henry Hyde teki istunnon aluksi yhteenvedon Clinton vastaisista syytteistä. Hyde ja 12 muuta edustajainhuoneen nimittämää syyttäjää voivat käyttää yhteensä 24 tuntia kolmen lähipäivän aikana esitelläkseen presidenttiä vastaan tehtyjä syytteitä. Hyden jälkeen oikeudessa esiintyi syyttäjä James Sensenbrenner. -Me olemme täällä tänään, koska presidentti William Jefferson Clinton päätti asettua lain yläpuolelle, hän sanoi. Clintonin puolustus pääsee esiintymään valtakunnanoikeudessa tiistaina, jolloin Clintonin on määrä pitää linjapuheensa valtakunnan tilasta. Puolustus saa esitellä näkemyksiään yhteensä 24 tunnin ajan.

Presidentti Bill Clinton sanoi keskiviikkona luottavansa siihen, että senaatti päätyy oikeaan ratkaisuun oikeudenkäynnissä. Clinton tähdensi, että tällä hetkellä hänen on tärkeintä keskittyä oikeuskäsittelyn sijasta valtakunnan asioiden hoitoon. Oikeudenkäynnissä syyttäjinä toimivat kongressin edustajainhuoneen valitsemat 13 edustajaa. Syyttäjäryhmää johtava lakivaliokunnan puheenjohtaja Henry Hyde kertoi aiemmin keskiviikkona, että syyttäjät harkitsevat Bill Clintonin kutsumista todistamaan. Valkoisen talon avustajien mukaan on epätodennäköistä, että Clinton suostuisi todistamaan vapaaehtoisesti. Epävarmaa myös on, voisiko senaatti pakottaa hänet tähän. Clintonin vastainen oikeudenkäynti alkoi virallisesti viime viikolla, kun oikeuden puheenjohtaja William Rehnquist ja valamiehinä toimivat senaattorit vannoivat valansa. Viime perjantaina senaatti pääsi sopuratkaisuun oikeudenkäynnin menettelytavoista. Avoimeksi jäi kuitenkin vielä se, kuullaanko oikeudenkäynnin aikana todistajia.

Syyttäjät vaativat Clintonin erottamista virastaan, koska hän on syyllistynyt väärään valaan ja oikeuden vastustamiseen yrittäessään peitellä suhdettaan Valkoisen talon entiseen harjoittelijaan Monica Lewinskyyn. Oikeuskäsittely alkaa vuosi sen jälkeen, kun Lewinskyn ja Clintonin suhde ponnahti julkisuuteen Yhdysvalloissa. Viraltapano vaatisi kahden kolmasosan enemmistön kannatuksen satajäsenissä senaatissa eli vähintään 67 senaattorin tuen. Senaattoreista 55 on republikaaneja ja 45 demokraatteja, ja niinpä vähintään 12 demokraatin pitäisi liittyä republikaaneihin kannattamaan Clintonin eroa. Erottamista ei pidetäkään todennäköisenä. Vuonna 1868 presidentti Andrew Johnson selvitti yhden ainoan äänin turvin hänen erottamisestaan järjestetyn äänestyksen valtakunnanoikeudessa.

Clinton puhuu kansakunnan tilasta

Edustajainhuoneen syyttäjillä on 24 tuntia aikaa esittää puheenvuoronsa lähipäivien aikana, minkä jälkeen on presidentin puolustuksen vuoro. Puolustus pääsee ääneen tiistaina eli samana päivänä, jolloin Clintonin on määrä pitää tärkeä, kansakunnan tilaa koskeva vuosittainen puheensa. Clinton aikoo pitää puheensa oikeudenkäynnistä huolimatta. Syyttäjien ja puolustuksen avauspuheenvuorojen jälkeen senaattoreilla on kaksi päivää aikaa kuulustella kumpaakin osapuolta. Tämän jälkeen senaatilla on mahdollisuus äänestää Clintonin vastaisten syytteiden hylkäämisestä. Jos oikeudenkäyntiä kuitenkin jatketaan, seuraavaksi voidaan äänestää todistajien kutsumisesta.

Senaattorit ovat saaneet oikeudenkäyntiä varten tiukat määräykset. Heidän on pysyttävä täysin hiljaa oikeuskäsittelyn ajan - edes kuiskaaminen ei ole sallittua. Pöydällään valamiehet saavat pitää vain asianmukaista, oikeudenkäyntiin liittyvää materiaalia.
(STT-AFP-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.