Mainos

Clinton ylisti Lähi-idän sopimuksen allekirjoittajia

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ylisti Israelin pääministeriä Ehud Barakia ja palestiinalaisten johtajaa Jasser Arafatia uudesta sopimuksesta. Camp Davidin loma-asunnollaan puhunut Clinton esiintyi hieman ennen kuin asiakirja allekirjoitettiin Egyptissä keskiyöllä.

Barak, Ehud ja Arafat, Jasser

Clintonin mukaan sopimus oli osoitus siitä, että israelilaiset ja palestiinalaiset ymmärsivät nyt entistä paremmin, että toisenkin osapuolen vaatimukset tulee ottaa huomioon. Tämän ei silti tarvinnut Clintonin mielestä estää unelmien toteutumista. Israelin pääministerin Ehud Barakin ja palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin lisäksi allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat isäntänä toiminut Egyptin presidentti Hosni Mubarak sekä Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright ja Jordanian kuningas Abdullah II.

Osapuolten edustajat pääsivät myöhään perjantai-iltana sopimukseen siitä, kuinka Wyejoen sopimus on pantava täytäntöön. Sopimus allekirjoitettiin Yhdysvalloissa jo viime vuoden lokakuussa, mutta Israel keskeytti sen täytäntöönpanon joulukuussa. Ennen sovun syntymistä Lähi-itään saapunut Albright neuvotteli erikseen sekä Barakin että Arafatin kanssa. Yhteisymmärrys syntyi kaksi kuukautta sen jälkeen kun Ehud Barak oli nimitetty Israelin pääministeriksi Benjamin Netanyahun jälkeen. Virkaan astuttuaan Barak lupasi elvyttää Lähi-idän rauhanprosessin. Ns. Wyejoen sopimuksessa Israel ja palestiinalaiset sitoutuvat neuvottelemaan lopullisesti Palestiinan aseman suhteessa Israeliin vuoden kuluessa.

Israelin pääneuvottelija Gilad Sher kertoi eilen, että sopimusta alettaisiin pistää toimeen kymmenen päivän kuluessa. Tuolloin Israel luovuttaa seitsemän prosenttia Länsirannasta palestiinalaisten itsehallintoalueeksi ja vapauttaa 200 palestiinalaisvankia. Lokakuun 8. päivänä on lisäksi hänen mukaansa tarkoitus vapauttaa vielä 150 vankia. Joukkoja on tarkoitus siirtää alueelta myös marraskuun 15. ja tammikuun 20. päivänä. Palestiinalaiset luovuttivat neuvottelujen viime vaiheessa vankeja koskeneessa kysymyksessä ja hyväksyivät Israelin kannan siitä, että israelilaisia tappaneet palestiinalaiset eivät pääse vapaaksi. Palestiinalaisvankeja vapautetaan nyt siis 350, vaikka palestiinalaiset olivat vaatineet 400 vangin vapauttamista.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.