Clinton myönsi suhteen Lewinskyyn

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on myöntänyt hänellä olleen "sopimattoman fyysisen suhteen" Monica Lewinskyyn. Clintonin tarina hänen suhteestaan Valkoisen talon entiseen harjoittelijaan Monica Lewinskyyn muuttui siten aiemmasta. Presidentti kielsi kuitenkin todistajanlausunnossaan syyllistyneensä väärään valaan tai kehottaneensa ketään valehtelemaan suhteesta.

Clinton puhui kansalaisille televisiossa aikaisin tänä aamuna Suomen aikaa oltuaan sitä ennen yli neljä tuntia suuren valamiehistön kuultavana. Lyhyessä puheessaan presidentti kuitenkin kielsi syyllistyneensä väärään valaan tai koskaan pyytäneensä ketään valehtelemaan suhteesta. Hän ei myöskään käyttänyt suhdetta luonnehtiessaan kertaakaan sanaa "seksi".

Clinton tuomitsi suhteensa Lewinskyyn sanoen, että se oli väärin ja osoitti vakavaa arvostelukyvyn puutetta. Clinton lupasi itse ottaa tapahtuneesta täyden vastuun. Tammikuussa Clinton antoi valaehtoisen lausunnon, jossa hän kielsi seksisuhteen Lewinskyyn. Clinton sanoi vastanneensa tuolloin lain vaatimusten mukaisesti, mutta pidättäytyneensä paljastamasta vapaaehtoisesti ylimääräisiä tietoja.

-Tiedän, että julkiset kommenttini ja vaikenemiseni asiasta antoivat väärän vaikutelman. Johdin ihmisiä harhaan, jopa omaa vaimoani. Kadun sitä syvästi, Clinton sanoi. Presidentti perusteli ratkaisuaan sillä, että hän halusi suojella itseään ja perhettään nolossa tilanteessa. Clinton kuitenkin painotti, että on tullut aika lopettaa hänen yksityiselämänsä kaiveleminen ja keskittyä todellisiin ongelmiin. -Nyt tämä on minun, Jumalan ja kahden eniten rakastamani ihmisen, vaimoni ja tyttäremme välinen asia.

Hyökkäys Starria kohtaan

Presidentin lyhyt historiallinen puhe oli paljolti odotetun kaltainen. Yllättävänä pidettiin ehkä hänen voimakasta arvosteluaan seksiskandaalia tutkinutta erikoissyyttäjään Kenneth Starria ja hänen tutkimuksiaan kohtaan. -Tutkimukset ovat jatkuneet liian pitkään, maksaneet liian paljon ja vahingoittaneet liian monia viattomia ihmisiä, Clinton sanoi. Clinton vakuutti pyrkivänsä korjaamaan perhe-elämänsä ongelmat. -Mutta se on yksityisasia ja aion voittaa perhe-elämäni takaisin perheelleni. Se ei kuulu kenellekään muulle. Myös presidentillä on yksityiselämä.

Syyttäjä Kenneth Starr laatii Clintonin todistuksen jälkeen asiasta raportin kongressille, joka päättää Clintonin mahdollisesta asettamisesta syytteeseen. Pelkkä syrjähyppy ei sinällään riitä presidentin haastamiseksi oikeuteen, vaan oleellista on, voidaanko Clintonin katsoa valehdelleen valaehtoisessa todistuksessaan ja yrittäneen häiritä oikeustutkimuksia.

Erikoissyyttäjä Starr varasi myös mahdollisuuden kutsua Clinton todistamaan uudelleen valamiehistölle, joskin sitä pidetään epätodennäköisenä. Starrin avustajien mukaan presidentti ei ollut vastannut tyydyttävästi kaikkiin kysymyksiin. Clintonin asianajajan David Kendallin mukaan osa "tungettelevista ja yksityiskohtaisista" kysymyksistä oli mennyt yksikertaisesti liian pitkälle. -Säilyttääkseen oman yksityisyytensä ja arvostuksen presidentti-instituutiota kohtaan, hän (Clinton) vastasi avoimesti, mutta ei yksityiskohtaisesti, asianajaja muotoili.

Gorelta tukea

Clintonille tulleiden ensimmäisiä tuenilmausten joukossa oli varapresidentti Al Goren kirjallinen lausunto, jossa Gore sanoi olevansa "ylpeä Clintonista, koska hän on henkilö, jolla on rohkeutta myöntää tekemänsä virheet". Myös Gore toivoi, että koko jupakka olisi nyt ohi.

Bill Clintonin ohella päivä oli nöyryyttävä hänen vaimolleen Hillarylle ja Chelsea-tyttärelle, jotka pysyivät visusti poissa julkisuudesta.


Lue myös:

    Uusimmat