Mainos

Clinton esitti muutoksia tupakkalakiluonnokseen

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on esittänyt useita muutoksia maan kiisteltyyn tupakkalakiluonnokseen. Clintonin mukaan keskeinen tavoite on vähentää teini-ikäisten tupakointia, tarvittaessa vaikka tupakkateollisuuteen kohdistuvilla rangaistusmaksuilla jotka nostaisivat savukkeiden hintaa.

Clintonin kannanotot merkitsevät käytännössä sitä, että Yhdysvaltain tupakkalaki ei etene ainakaan alkuperäisessä muodossaan. Epävarmaa on myös se, onko kongressi lopulta halukas hyväksymään minkäänlaista lakia. Kokeneet kongressiedustajat arvioivat uutistoimisto Reuterin mukaan, että tupakkalakia ei saada säädetyksi ainakaan vielä tämän vuoden puolella.

Alkuperäisen lakiluonnoksen mukaan tupakkayhtiöt maksaisivat Yhdysvaltain julkiselle hallinnolle korvauksia niistä kuluista, joita tupakkaperäiset sairaudet tuottavat julkiselle terveydenhuollolle. 40 osavaltion kanssa neuvoteltu korvaussumma on 368,5 miljardia dollaria 25 vuoden kuluessa. Vastineeksi tupakkateollisuus pääsisi eroon yksittäisten kansalaisten ja osavaltioiden korvausvaatimuksista oikeusistuimissa.

Clinton vaatii nuoriin kohdistuvaa valistusta

Clinton vaati puheenvuorossaan selkeää valtakunnallista suunnitelmaa siitä, miten lasten ja nuorten tupakanpolttoa pyritään vähentämään. Hänen mukaansa tupakkateollisuuden tulee vähentää alaikäisille suunnattua mainontaa ja ryhtyä sen sijaan aktiivisiin toimiin nuorten tupakoinnin vähentämiseksi.

Presidentti esitti menettelyä, jossa tupakkayhtiöille määrätään ylimääräinen maksu ellei nuorten tupakointi vähene. Maksu nostaisi savukerasian hintaa enimmillään puolitoista dollaria eli noin kahdeksan markkaa, minkä hän uskoo olevan omiaan hillitsemään tupakan ostamista.

- Kyse ei ole ensisijaisesti siitä, kuinka paljon rahaa voimme lypsää tupakkateollisuudelta. Kyse on siitä, että täytämme velvollisuutemme vanhempina ja vastuuntuntoisina aikuisina ja suojelemme lapsiamme, Clinton perusteli.

Clinton vaati myös suunnitelmia siitä, miten julkisilla paikoilla tupakointia ja tupakansavulle altistumista vähennetään. Myös tupakoinnin lopettamiseen tähtääviä kansanterveysohjelmia tarvitaan hänen mukaansa lisää.

(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.