Clint Eastwood on Hollywoodin luottomiehiä

Oscar-gaalan odotettu Hollywood-legendojen kaksintaistelu päättyi Clint Eastwoodin voittoon Martin Scorsesesta. "Likaisen Harryn" ohjaustyö Million Dollar Baby keräsi kaikkiaan neljä Oscaria.

Scorsesen ohjaama Lentäjä-elokuva keräsi yhden pystin enemmän, mutta palkinnoista suurin osa tuli vähäpätöisinä pidetyistä kategorioista. Harmaantunut Eastwood sen sijaan kävi Kodak-teatterin lavalla pokkaamassa Oscarit parhaan elokuvan tuottajana ja ohjaajana.

Hollywood-asiantuntijat näkivät Eastwoodin voitolle kaksi syytä. Eastwood on osoittanut kykyä uudistua, kun taas Scorsese on kymmenen viimeistä vuotta junnannut samantyylisessä ilmaisussa. Toisaalta Eastwood tuntee kaikki Hollywoodissa, kun taas Scorsese viihtyy paremmin itärannikolla. Suurin osa Oscar-äänestykseen osallistuneista Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäsenistä on länsirannikolta.

Martin Scorsesen Lentäjä palkittiin muun muassa parhaista asuista, leikkauksesta ja taiteellisesta johtamisesta. Ohjaajana Scorsese jäi kuitenkin jo kuudetta kertaa nuolemaan näppejään Hollywoodin palkintojenjaossa.

Eastwoodin Million Dollar Baby tulee Suomen teattereihin maaliskuussa. Se kertoo tarjoilijasta, joka hakeutuu Eastwoodiin esittämän nyrkkeilyvalmentajan oppiin. Hilary Swank palkittiin tarjoilijan roolityöstään naispääosa-Oscarilla. Köyhistä oloista ponnistanut Swank on nyt yksi Hollywoodin kuumimmista nimistä.

- Olen vain asuntovaunussa varttunut tyttö, jolla oli unelma, liikuttunut Swank veisteli patsas kädessään.

74-vuotias Eastwood sen sijaan sanoi kiitospuheessaan, ettei vieläkään tunne itseään vanhaksi. Hänen pitkä uransa siis jatkunee edelleen.

Parhaan miespääosa-Oscarin sai Jamie Foxx muusikkotähti Ray Charlesista kertovasta elämäkertaelokuvasta Ray.

Afroamerikkalaisuus tuli gaalassa useissa kohdin esille paitsi Foxxin myötä, mutta myös siksi, että juontajana oli koomikko Chris Rock. Rock valitti etukäteen julkisuudessa, ettei gaalassa huomioida afroamerikkalaisia elokuvantekijöitä. Nyt kamera etsi heitä tavan takaa yleisön joukosta.

Gaalan televisioinut ABC-kanava oli virittänyt viiden sekunnin sensuuriviiveen Rockin ja mahdollisten paljastelijoiden takia. Rääväsuinen Rock aukoi päätään esimerkiksi presidentti George W. Bushille, mutta selvisi ilman sensuuria.

Kaksi viime vuoden kassamagneettia, Michael Mooren Fahrenheit -elokuva ja Mel Gibsonin The Passion of the Christ eivät Oscar-viihteeksi kelvanneet. Kristus-passion arveltiin olleen ehdokkaana lähinnä muodon vuoksi kahdessa vähäpätöisessä sarjassa.

Parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar meni Espanjaan. Alejandro Amenábarin ohjaama Meri sisälläni on tositarinaan perustuva elokuva eutanasiasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat