Christopher ja Naton johtajat neuvottelevat Bosniasta

Yhdysvaltain ulkoministeri Warren Christopher vierailee paraikaa Euroopassa tapaamassa Bosnian johtajia ja Bosniassa työskenteleviä diplomaatteja. Christopherin on määrä keskustella eri osapuolten kanssa keinoista, joilla Bosnian ensi kuussa pidettävät vaalit onnistuttaisiin järjestämään mahdollisimman vapaasti ja oikeudenmukaisesti.

Tänään Christopher tapasi Brysselissä mm. Naton Euroopan-joukkojen komentajan kenraali George Joulwanin, joka selvitti ulkoministerille Naton rauhanturvajoukkojen (IFOR) mahdollisuuksia edesauttaa vaalien onnistumisessa. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Nicholas Burns kertoi tapaamisen jälkeen, että IFOR-joukot voisivat avustaa vaalien onnistumisessa mm. avaamalla tieyhteyksiä ja siltoja, ja auttamalla otollisen "ympäristön luomisessa" suurimmilla äänestyspaikoilla.

USA haluaa uusia Nato-keskusteluja Venäjän kanssa

Sotilasliitto Naton ja Venäjän on ryhdyttävä uusiin vakaviin keskusteluihin suhteistaan nyt, Venäjän presidentinvaalien jälkeen, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Warren Christopher. Christopher esitti tämän lausunnon tavattuaan Brysselissä Naton pääsihteerin Javier Solanan.

Päivän aikana Christopher tapasi myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin Bosnian lähettilään Robert Frowickin. Huomenna Christopherin tapaa Genevessä Bosnian, Serbian ja Kroatian presidentit. Viikon kestävän vierailunsa päätteeksi Christopher matkustaa torstaina Sarajevoon, jonka lentokenttä avautuu samana päivänä siviililiikenteelle.

Vaalivalvojat huolissaan painostuksesta

Bosnian valtio jaettiin viime vuonna solmitussa Daytonin rauhansopimuksessa kahteen osaan, serbi- ja muslimi-kroaatti -osavaltioihin. Syyskuun vaalien tarkoitus on luoda kaksiosaiselle valtiolle yhteinen hallinto. Tällä hetkellä vaalien järjestämistä valvovat ovat eniten huolissaan siitä, että maan kaikki kolme etnistä ryhmää yrittävät sovitun vastaisesti vaikuttaa vaaleihin etukäteen estämällä satojatuhansia pakolaisia äänestämästä kotiseuduillaan.

Noin 640 000 Bosnian pakolaista on tähän mennessä rekisteröitynyt äänestäjäksi Bosnian lisäksi Saksassa, Yhdysvalloissa ja muissa maissa, jonne he pakenivat vuosien 1992 ja 1995 välillä käytyä sotaa. Vaalitulokset saatanee selville noin kymmenen päivän kuluessa vaalien pitämisestä.

Christopher aikoo keskustella presidenttien kanssa myös lehdistönvapauden toteutumisesta. Amerikkalaisten mukaan Bosnian muslimijohtoinen hallitus ei kohtele vaaliehdokkaita tiedotusvälineissä tasapuolisesti. Ulkoministerin ja presidenttien keskusteluaiheena ovat myös sotarikollisiksi epäillyt, joita ei tähän mennessä ole yrityksistä huolimatta onnistuttu saattamaan Haagin sotarikostuomioistuimen eteen.

Burns sanoi tänään olevansa tyytyväinen sen suhteen, että serbit ovat pitäneet viime kuussa antamansa lupauksen serbijohtaja Radovan Karadzicin pysymisestä poissa politiikasta. Bosnian eri alueilla voi vielä nähdä Karadzicin kuvin varustettuja julisteita, mutta hän ei ole pitänyt puheita eikä käynyt vaalikampanjaa vetäytymisensä jälkeen.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat