Mainos

Chirac piipahti Suomessa

Ranskan presidentti on käynyt Suomessa lyhyellä vierailulla. Presidentti Jacques Chirac on tavannut muun muassa presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Paavo Lipposen.

Chiracin vierailu on osa kierrosta, jonka hän tekee EU:n jäsenmaihin ennen parin viikon kuluttua pidettävää unionin huippukokousta. Nizzan kokouksessa on tarkoitus päättää EU:n rakenteiden uudistamisesta, jotta unioni olisi valmis ottamaan uusia jäseniä.

Halonen ja Chirac toiveikkaita Nizzan kokouksen onnistumisesta

Presidentti Tarja Halonen ja Ranskan presidentti Jacques Chirac suhtautuvat toiveikkaasti EU:n tulevan huippukokouksen onnistumiseen. Chiracin mukaan Suomen ja Ranskan yhteisenä tahtona on, että Nizzan kokouksessa onnistutaan.

Halosen mielestä meneillään olevan hallitusten välisen konferenssin kannalta on ensinnäkin tärkeää, että EU:lle tulee kyky laajentua. Sitten pitää nähdä myös, miltä maailma näyttää, kun perhe on isompi. -Mutta silloinkin perhedemokratia on tärkeä asia, hän huomautti. Tällä kertaa tuleva huippukokous on lastattu poikkeuksellisen raskaalla asialistalla. Uudistukset on saatava sovituiksi, jotta EU olisi valmis ottamaan uusia jäseniä suunnitellulla aikataululla. Huippukokouksen alkuun on vain puolitoista viikkoa. Kaikki keskeiset kiistanaiheet ovat kuitenkin yhä levällään. Ratkaisevia liikahduksia ei ole tapahtunut, jotta kestäviä kompromisseja olisi löydettävissä.

Suurimmat ongelmat liittyvät ministerineuvoston ääntenpainoihin, komission kokoonpanoon sekä määräenemmistöpäätösten lisäämiseen. Ongelmia tuottaa myös ns. joustavuus. Siinä kyse on pelisäännöistä, joita noudatetaan, jos jotkut jäsenmaan haluavat edetä tietyissä asioissa muita nopeammin. Chirac on aiemmin käynyt jo Brysselissä, Luxemburgissa ja Ateenassa. Helsingistä hän lensi Kööpenhaminaan.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.