Mainos

Chirac: Nato-sopu Venäjän kanssa ennen heinäkuuta

Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoi tänään, että sopimus Naton laajentumisesta Venäjän kanssa voidaan saada aikaan jo ennen kuin sotilasliitto pitää huippukokouksensa Madridissa heinäkuussa. Chirac tapasi keuhkokuumeesta parantuvan presidentti Boris Jeltsinin Moskovassa.

Chiracin mukaan sopimukseen "voidaan päästä jo ennen Madridin huippukokousta", jossa sotilasliiton odotetaan nimeävän ensimmäiset uudet jäsenmaansa itäisessä Euroopassa. Hän tähdensi, että sekä Naton että Venäjän on osoitettava kunnioitusta toisiaan kohtaan ja oltava joustavia.

-Jos nämä ehdot täyttyvät uskon, - ja tämä on henkilökohtainen mielipiteeni - että sopimus saadaan aikaan jo ennen Madridin kokousta, Chirac kertoi lentokentällä pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Presidentti Jeltsin kertoi puolestaan löytäneensä paljon yhteistä Euroopan turvallisuutta koskevissa kysymyksissä Chiracin kanssa. Kremlin edustajan Sergei Jastrzhembskin mukaan Jeltsin oli "hyvin tyytyväinen tuloksiin".

Neuvotteluissa käsiteltiin Euroopan turvallisuutta ja Naton laajentumista koskevia ongelmia. Jastrzhembskin mukaan Jeltsin oli jälleen kerran tähdentänyt Venäjän vastustavan laajentumista. Chirac puolestaan kertoi Ranskan ymmärtävän Venäjän huolen. Chirac kertoi tapaamisen päätteeksi olleensa hyvin otettu Jeltsinin toipumisesta.

Chirac oli ensimmäinen länsimainen johtaja, jonka Jeltsin tapasi keuhkokuumeeseen sairastumisensa jälkeen. Neuvottelujen oli alunperin määrä kestää noin kaksi tuntia, mutta ne venyivät epävirallisella illallisella kolmeksi tunniksi. Uutistoimisto Interfaxin mukaan tapaamisessa on mukana vain yksi venäläinen ja yksi ranskalainen avustaja sekä tulkki.

Hymyilevä ja hyväntuuliselta vaikuttanut Jeltsin toivotti Chiracin tervetulleeksi maaseutuasunnollaan Moskovan ulkopuolella. Ranskan televisio sai kuvata Chiracin ja Jeltsinin kohtaamisen, mutta kameroita ei päästetty seuraamaan neuvotteluja.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.