Mainos

Chilen maanjäristyksestä kulunut vuosi - kurjuus yhä läsnä

Noin 3 000 ihmistä elää yhä kurjissa olosuhteissa Chilessä, maassa, joka kärsi massiivisesta maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta tsunamista vuosi sitten. Ihmiset asuvat yhä väliaikaisleireissä, joiden oloja kuvaillaan keskitysleirin kaltaisiksi.

El Molinon väliaikaisleirissä on 450 kotia, joihin ei yhteenkään virtaa juokseva vesi. Peseytymistilat ovat yhteiset kaikille kylän asukkaille.

El Molinon leirin asukkaat menettivät käytännössä kaiken vuosi sitten, kun heidän rannikkokylässään Dichatossa maa järisi 8,8 magnitudin voimakkuudella 27. helmikuuta. Dichatossa 26 ihmistä sai surmansa maanjäristyksessä. Koko maassa surmansa sai 524 ihmistä ja 31 katosi. Järistys ja tsunami aiheutti Chilelle 30 miljardin dollarin tappiot.

Yhteisöjohtaja Jimena Toledo vierailee säännöllisesti väliaikaisleirin asukkaiden luona. Kulku alueella on hankalaa, sillä maa on täynnä roskia sekä mutaa, jota alueelle vyöryy talvikuukausina.

- Elämä kylässä on katkeraa ja rumaa. Minusta tämä on kuin keskitysleiri. Ihmiset sulkeutuvat koteihinsa yhdeksältä illalla ja siinä kaikki, Toledo kertoo.

- Ennen täällä ei ollut tällaista. Me kävimme paljon ulkona, hän jatkaa.

Harva palaa Dichatoon

Chilen hallitus pystytti El Molinon leirin kolme viikkoa maanjäristyksen jälkeen. Lähestulkoon kaikki entiset Dichaton asukkaat on sijoitettu väliaikaisleiriin.

- Harva enää palaa Dichatoon. Vaikka asukkaat eivät haluaisikaan uskoa sitä, El Molinon leiri on nyt heidän kylänsä.

Chileläiset ovat rakentaneet jopa 106 väliaikaisleiriä maanjäristyksessä kotinsa menettäneille. Asumuksissa asuu yli 4 000 perhettä, jotka kärsivät onnettomuudessa kaikkein pahiten.

Osa asukkaista on hyväksynyt, että väliaikaisleirissä saatetaan asustaa kauemminkin. He ovat alkaneet maalata asuntojaan, toisinaan Chilen lipun väreillä, sinisellä, punaisella ja valkoisella. Osaan katoista on ilmestynyt satelliittilautanen, ja kotien ikkunanpieliä on koristeltu kukkasin.

Samalla asukkaat odottavat valtionapuja, jotta he voisivat lopulta muuttaa pysyviin asuntoihin. Tähän mennessä hallitus on myöntänyt 135 000 tukea, mikä on virallisten lukujen mukaan 61 prosenttia luvatusta 220 000:sta. Uusia taloja on saatu rakennettua noin 50 000.

- Uudelleenrakennus etenee hyvällä tahdilla ja olemme edistyneet merkittävästi, sanoi Chilen presidentti Sebastian Piñera lehdistölle pitämässään tiedonannossa.

Mutta ilman vettä ja peruspalveluita elävät kylän asukkaat ovat eri mieltä. Heistä uudelleenrakennus vie liian kauan aikaa.

- Laitoimme ensimmäisen kiven uusiin taloihin kaksi viikkoa sitten, ja nyt joudumme odottamaan muiden tarvikkeiden toimitusta. Tässä rakentamisessa voi mennä jopa kaksi vuotta, sanoi läheisen kylän asukas Sergio Vazquez.

Viidennes kansalaisista köyhiä

Chilen maanjäristys aiheutti sen, että köyhien osuus väestöstä lisääntyi puolella miljoonalla. Chilen 16-miljoonaisesta kansasta lähes viidennes elää nyt köyhyydessä.

- Pahinta väliaikaisleirissä eläminen on vanhuksille. Heillä ei ole voimaa kanniskella vesisäiliöitä, paikallinen Pedro Cisternas sanoi.

Monet asukkaat kuluttavat aikaansa lähinnä yhteisön pyykkitiloissa. Siellä pyykkejä kuivataan ja pestään käsin. Kaikki vaatteet likaantuvat jälleen, kun sade yllättää.

Jimena Toledon mukaan asukkaat eivät vaadi mitään sen erityisempää.

- Haluaisimme vain elää arvokkaasti tässä köyhyydessä, hän toivoo.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.