Mainos

Chileen maan ensimmäinen naispresidentti?

Ennakkosuosikki Bachelet tähtää maan ensimmäiseksi naispresidentiksi. Vaalikampanjassaan Bachelet on puhunut naisten oikeuksien, koulutuksen ja terveyden sekä eläketurvan puolesta.

Chilen presidentinvaalikamppailun ennakkosuosikki Michelle Bachelet tähtää maan ensimmäiseksi naispresidentiksi. Chileläiset äänestävät sunnuntaina.

Sosialisti Bachelet, 54, on keskustavasemmistolaisen koalition ehdokas. Hän olisi jo neljäs perättäinen presidentti samasta poliittisesta ryhmästä sen jälkeen, kun diktaattori Augusto Pinochetin aikakausi päättyi 1990.

Bachelet on koulutukseltaan lastenlääkäri ja kolmen lapsen yksinhuoltaja. Ennen vaalikamppailua hän toimi puolustusministerinä ja tätä ennen terveysministerinä. Hänen isänsä oli kenraali, joka kuoli kidutukseen Pinochetin valtakaudella.

Vaalikampanjassaan Bachelet on puhunut naisten oikeuksien, koulutuksen ja terveyden sekä eläketurvan puolesta. Hänen odotettaisiin jatkavan vasemmistolaista sosiaalipolitiikkaa ja samanlaista valtiontalouden kurissapitoa kuin edeltäjänsä presidentti Ricardo Lagos. Suosittu Lagos väistyy maaliskuussa nelivuotisen kautensa jälkeen.

Tutkimuslaitos CERC:n tekemän kyselyn mukaan Bacheletia kannattaa 41 prosenttia äänestäjistä. Välttääkseen toisen kierroksen hänen olisi saatava sunnuntaina yli puolet äänistä.

Bacheletin pahimmat kilpakumppanit ovat keskustaoikeistolaisen oppositiopuolueen ehdokas Sebastian Pinera ja konservatiivi Joaquin Lavin. CERC:n selvityksen mukaan Pineran takana seisoo 22 prosenttia äänestäjistä ja Lavinia kannattaa 19 prosenttia. Molempien kannatus oli noussut lokakuisen kyselyn jälkeen. Kommunistien ehdokkaan Tomas Hirschin kannalla on seitsemän prosenttia äänestäjistä. Haastatelluista 10 prosenttia oli tyytymättömiä ehdokkaisiin tai vielä epävarmoja kannastaan.

Chilessä on yli kahdeksan miljoonaa äänioikeutettua, jotka laki velvoittaa uurnille. Presidentin lisäksi chileläiset valitsevat sunnuntaina 120 edustajaa parlamentin alahuoneeseen sekä 20 senaattoria.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.