Mainos

Castro: FAO-kokous kosmeettinen

Kuuban presidentti Fidel Castro arvosteli YK:n Roomassa pidettävää ruokakokousta riittämättömäksi. Castron mukaan kokouksessa jätetään huomioimatta useita nälän aiheuttamia kärsimyksiä.

Kuuban presidentti sanoi, että kylmä sota on ohi, mutta kapitalismi ja usko kulutuksen kasvun välttämättömyyteen tappaa yhä miljoonia. Hän eritteli, että tappajia ovat kapitalismi, uusliberalismi, markkinoiden villit lait, velkataakka ja epätasa-arvo.
-Millaisilla kosmeettisilla ratkaisuilla olemme puolittamassa nälkäänäkevien määrän kahdessakymmenessä vuodessa 800 miljoonasta 400 miljoonaan, 70-vuotias vallankumousveteraani kysyi YK:n Elintarvike - ja maatalousjärjestön FAO:n ruokakokouksen täysistunnossa.

Castron mielestä kokoukselle asetetut tavoitteet ovat vaatimattomuudessaan hävettäviä. Hänen puheelleen taputettiin pitkään. FAO on huippukokouksessaan hyväksynyt nk. Rooman julistuksen ja tavoiteohjelman. Ohjelman tarkoituksena on vähentää aliravittujen määrä kehitysmaissa puoleen seuraavan kahden vuosikymmenen kuluessa.
-Kun 35 000 ihmistä - puolet heistä lapsia - kuolee nälkään joka päivä, miksi teollisuusmaissa samaan aikaan kaadetaan oliivilehtoja, teurastetaan karjaa ja pannaan peltoja pakettiin, Castro kysyi.
Hän oli pukeutunut tummansiniseen pukuun ja punaiseen solmioon eikä tavanomaiseen vihreään sotilaspukuunsa. Vaikka puku oli vaihtunut, teemat olivat samat kuin vuonna 1959, kun Castro toteutti vallankumouksen Kuubassa.
-Rikkaat eivät tiedä, mitä on nälkä, 70-vuotias vallankumousveteraani totesi.

Castro ja paavi tapaavat tiistaina

Vatikaanista ilmoitettiin tänään, että paavi Johannes Paavali II tapaa Castron tiistaina. Kuuba on ainoa Latinalaisen Amerikan maa, jossa paavi ei ole vielä vieraillut, ja historiallinen tapaaminen todennäköisesti edesauttaa matkan toteutumista.

Castron on määrä tavata myös Italian johtoa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.