Mainos

Cannonballin eläkeläisjäsen: ”Keneltäkään ei katkota sormia”

– Kerhoa ei ole perustettu rikosten tekemiseksi, eikä siksi, että voi myydä kavereilleen viinaa. Se on perustettu moottoripyöräilyä varten ja siksi olen siihen liittynyt.

Näin tiivisti asian moottoripyöräkerho Cannonballin jäsenenä 15 vuotta ollut mies Helsingin käräjäoikeudessa tänään. 

Häntä ja kahtakymmentä muuta kerhon Helsingin osaston entistä tai nykyistä jäsentä syytetään järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Kaikki ovat kiistäneet syytteen kokonaisuudessaan.

48-vuotias mies sanoi oikeudessa, että kerhosta hän sai ajokavereita ja apua esimerkiksi moottoripyörän korjaukseen.

– Reissuja on kiva tehdä porukalla ja poikaporukassa hengaaminen on hauskaa. Kerhossa myös huolehditaan toisista. Meillä on esimerkiksi orpojen joulu, eli kerhon tiloissa järjestetään joulu perheettömille jäsenille. Kesäisin jäsenten lasten kanssa saatetaan käydä Linnanmäellä.

Mies jäi hiljattain leskeksi ja kouluikäisen lapsensa yksinhuoltajaksi, jolloin hän jäi eläkkeelle kerhosta. Hänen mukaansa erorahaa ei tarvinnut maksaa, vaikka syyttäjän mukaan se on kerhon käytäntö.

– Elämäntilanteet muuttuvat ja kerho ymmärtää sen. Eroamisesta ei ole tullut mitään ongelmia kenellekään.

”Venekerhossa samanlaisia tehtäviä”

Eläkeläisjäsenen mielestä syyttäjän tulkinnat esimerkiksi kerhon käskysuhteista ovat vääriä. Syyttäjän mukaan kerhon johtajat eli presidentti ja upseeristo määräävät hierarkiassa alempana olevia tekemään rikoksia.

– Ketään ei käskytetä. Jos joku ei hoida esimerkiksi tilojen kunnossapitoon liittyviä tehtäviään, niin eihän siitä tykätä, mutta ei keneltäkään sen takia sormia katkota tai kutsuta mitään kurinpitolautakuntaa, mies sanoi oikeudessa.

Hänen mielestään kerhoon tarvitaan johtajia samoista syistä kuin muissakin yhdistyksissä.

– Kun me esimerkiksi ajamme moottoripyörillä letkassa, jonkun pitää suunnitella reitit ja se, missä pysähdytään. Olen kuulunut myös venekerhoon ja sielläkin on erilaisia tehtäviä.

Kerho kerää jäsenmaksua noin satasen kuukaudessa kultakin jäseneltä. Syyttäjän mukaan maksuja käytetään rikollisen toiminnan rahoittamiseen, kerhon mukaan yhdistyksen toiminnasta aiheutuvien kulujen kattamiseen.

Lisäksi rahaa kerätään syyttäjän mukaan kerhon vankilassa oleville jäsenille. Eläkeläisjäsenen mukaan avustus on suunnattu ennen kaikkea vangin perheelle.

– Perheitä saatetaan auttaa myös siten, että vankien lapsia kuskataan harrastuksiin. Itsellenikin kerättiin rahaa, kun vaimoni menehtyi ja jäin yksin tyttäreni kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.