Mainos

Cancúnissa neuvotellaan jo yölläkin

Nyt kun perjantaina päättyvän Cancúnin ilmastokokouksen viimeiset päivät ovat käsillä, näyttää siltä, että kolmesta asiasta voidaan löytää yhteisymmärrys: uuden ilmastorahaston perustamisesta, trooppisen metsäkadon torjunnasta sekä maiden tekemien päästövähennysten kansainvälisestä tarkkailusta ja todentamisesta.

- Uskon, että sopu noista asioista on saavutettavissa, mutta vielä se ei ole mitenkään varmaa, arvioi neuvotteluja johtava Meksikon ulkoministeri Patricia Espinosa.

- Nyt alkaa suljettujen huoneiden, hermostuneiden neuvottelijoiden ja yli yön jatkuvien istuntojen vaihe, maalailee Brasilian ympäristöministeri Izabella Teixeira.

Suomen pääneuvottelija on samoilla linjoilla.

- Nyt eletään tiivistä vaihetta. Mitään varmaa ei voi sanoa suuntaan tai toiseen, mutta kovasti tehdään töitä, kuvailee pääneuvottelija Sirkka Haunia ympäristöministeriöstä.

YK:n arvovalta vaarassa

Yksi keskeisistä kiistakysymyksistä teollisuus- ja kehitysmaiden välillä on Kioton sopimuksen jatko vuoden 2012 jälkeen.

- Kioton sopimukselle voi tulla jatko, mutta sitä ei ehkä sovita vielä täällä. Ehkä sovimme, että Kioton jatkosta sovitaan vähän myöhemmin, ennakoi Haunia.

Useat Cancúniin saapuneet ympäristöministerit ovat muistuttaneet, että epäonnistuminen Meksikossa saattaisi heikentää uskoa YK:n kykyyn ratkaista maailmanlaajuisia ongelmia.

- On välttämätöntä, että tämä prosessi - joka on ainoa, mitä meillä on - kykenee todistamaan kykynsä saavuttaa tuloksia. Emme saa kaikkea valmiiksi, mutta jotain on saatava, varoittaa EU:n ympäristökomissaari Connie Hedegaard.

- Voisi odottaa, että täällä saataisiin aikaan prosessipäätöksiä, joiden turvin voimme ensi vuonna jatkaa neuvotteluja kohti ratkaisevaa sopimusta, muotoilee Haunia.

Saarivaltio Tuvalun edustaja on suorapuheisempi.

- Emme voi jatkaa loputtomia kokouksia. Tämä on Tuvalulle hengissä säilymisen, elämän ja kuoleman, kysymys, muistuttaa Tuvalun varapääministeri Enele Sosene Sopoaga.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.