Mainos

Bussikuskin kauhunhetket: Koulupoika pinkaisi yllättäen tielle – "Väärä liike voi viedä hengen, etenkin pieneltä ihmiseltä"

1:55

Linja-autonkuljettaja Janne Salonen havahtui kesken työpäivänsä järkyttävään tilanteeseen, kun oli pysähtynyt kaistan reunassa olevalle pysäkille Hämeenlinnassa. 

Video: Koululaiset palasivat liikenteeseen elokuussa. 

Aivan linja-auton edessä käveli eteenpäin 10-vuotias poika, joka kurkisteli kummallisella tavalla taakseen. Salonen tarkkaili poikaa ja avasi samalla linja-autonsa oven päästääkseen asiakkaat ulos.

Silmänräpäyksessä poika lähti pinkaisemaan tien yli. Samalla Salonen näki sivupeilistä, että takaa tuli auto, joka oli tekemässä ohitusta. Hetken hän ajatteli, että nyt käy pahasti.

Henkilöauto kuitenkin onneksi huomasi pojan ja onnistui jarruttamaan. Poika hyppäsi itse tien sivulle, mutta ylitti tien hetkeä myöhemmin.

Salonen kirjoitti tilanteesta myös laajaa kiinnostusta herättäneen Facebook-päivityksen. Tarkoituksena oli herätellä ihmisiä.

– Väärä liike voi viedä hengen, etenkin pieneltä ihmiseltä, Salonen muistuttaa päivityksessään.

Tarkkaavaisuus pelasti

Salosen mukaan pojan pelasti kenties se, että tielle oli vasta käännytty eikä henkilöautokaan ajanut vielä nopeusrajoituksen määrittelemää 50 kilometrin tuntinopeutta. Myös kuskin tarkkaavaisuus oli tärkeässä roolissa.

– Olisi voinut käydä todella pahasti, jos autoilija olisi räpläillyt puhelinta, jota näkee liikenteessä todella usein, Salonen kertoo MTV:lle.

Salonen kuvailee menneensä tilanteessa lukkoon. Järjettömintä on se, että vieressä sijaitsee alikulkutunneli, josta jalankulkijat voivat alittaa tien turvallisesti.

– Vasta jälkeenpäin ajattelin, että mitä olisi voinut pahimmillaan käydä, hän kuvailee.

Ottanut mallia

Salonen arvioi, että poika on todennäköisesti ottanut mallia aikuisista, jotka usein ylittävät tien samasta kohtaa. 

Vaikka vanhemmilla onkin suurin vastuu opettaa lapsensa toimimaan liikenteessä, Salonen huomauttaakin myös muiden aikuisten näyttämästä esimerkistä. 

– Lapset omaksuvat kaiken esimerkin todella hyvin. Jos joku juoksee tien yli tietystä kohtaa, niin se näyttää hauskalta ja kivalta ja sitä kokeillaan, koska muutkin menevät, hän toteaa.

– Joka ikisellä on liikenteessä suuri vastuu esimerkin näyttämisessä pienokaisille, jotka siellä kulkevat, hän sanoo.

Painajaismainen tilanne

Salonen kuvailee tilannetta painajaismaiseksi, sillä siinä ei itse olisi voinut tehdä mitään. Se kuitenkin havahdutti hänet olemaan vielä entistäkin tarkempi, jos näkee lapsia liikenteessä.

– Aina, kun näen pieniä liikenteessä, nostan kaasujalan, vaikka olisi kuinka kiire. Nyt vielä vähän enemmän kiinnitän huomiota. Lapsista ei ikinä tiedä, mihin he poukkoavat. 

– Se kannattaa tietysti vanhempienkin ottaa puheeksi lasten kanssa, hän muistuttaa. 

Salonen muistuttaa linja-autonkuljettajana vielä lopuksi heijastinten käytöstä. Pimeillä ja märillä teillä jalankulkijoita on mahdotonta havaita ilman niitä.

– Sen tajuaa vasta, kun itse ajaa tuolla pimeässä, hän sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja