Mainos

Rekkakuskin valppaus pelasti pikkutytön Kotkassa – "Hän hyppäsi ajoradalle kännykkää tuijottaen"

Kuljetusalalla työskentelevä Mika Kuitunen järkyttyi, kun noin 10-vuotias tyttö oli jäädä miehen 22 400 kiloisen yhdistelmäajoneuvon alle Kotkassa viime viikonloppuna. Puhelintaan intensiivisesti tuijottanut tyttö hyppäsi varoittamatta keskelle tietä.

Kuitunen oli lähtenyt kuljettamaan tyhjää kemikaaliyhdistelmäänsä Kotkan Sunilassa sijaitsevalta Stora Enson tehtaalta kohti Sastamalassa sijaitsevaa Äetsää lauantaiaamuna.

Jo alkumatkasta miehen huomio kuitenkin kiinnittyi tien laidassa hortoilevaan, noin 10-vuotiaaseen tyttöön, joka vaikutti olevan täysin omissa maailmoissaan.

– Vaaraa aavistellen nostin jalan valmiiksi kaasulta. Minulla ei ollut siinä vaiheessa vauhtia edes lain sallimaa viittäkymppiä, vaan noin 40 kilometriä tunnissa.

"Mitä helvettiä sinä teet?"

Kun Kuitunen ehti asetella jalkansa jarrupolkimen päälle, tien laidassa epämääräisesti liikkunut tyttö hyppäsi yhdistelmäajoneuvon eteen.

– Hän hyppäsi ajoradalle kännykkään tuijottaen. En ehtinyt muuta kuin polkaisemaan rivakan jarrutuksen.

Tyhjänä 22400 kiloa painava yhdistelmäajoneuvo pysähtyi, mutta Kuitunen ei nähnyt tyttöä auton tuulilasin kautta.

– Kävi pahin mahdollinen mielessä. Että nyt hän jäi auton alle.

Auton katvepeilin kautta kuitenkin näkyi, että tyttö seisoi noin metrin päässä keulasta täysin vahingoittumattomana.

Kuitusen mukaan tyttö oli välikohtauksesta huolimatta edelleen puhelimensa lumoissa.

– Auikaisin ikkunan, sillä olin säikähtänyt todella pahasti. Niin, että joka paikka tärisi. Karjaisin ikkunasta, että mitä helvettiä sinä teet. Tyttö katsoi kännykkäänsä ja lähti loikkimaan tien ylitse. Ei hän varmaan itsekään tajunnut, mitä kaikkea siinä tapahtui.

Kuitunen kommentoi asiaa tuoreeltaan myös Facebookissa:


Oliko Pokémon Go koitua tytön kohtaloksi?

Kuitunen arvelee, että tytön huolimattomuus saattoi johtua suositusta Pokémon Go -mobiilipelistä, jonka pelaajat liikkuvat ulkona Pokémon-piirroshahmoja saalistaen.

– Aiemmin olin Jyväskylässä käymässä ja näin puistossa kymmeniä ihmisiä, jotka käyttäytyivät samalla tavalla kuin tyttö. He olivat siellä aivan nollat tauluissa ja siinä vähän myös ryntäiltiin kaikkiin mahdollisiin suuntiin.

– Tytön käyttäytymisestä tuli ensimmäisenä mieleen, että siellä olisi ollut Pokémonit käynnissä.

Lyhyessä ajassa maailmanlaajuiseksi ilmiöksi kasvanut peli on tuonut mukanaan myös lieveilmiöitä.

Maailmalla on uutisoitu esimerkiksi tapauksissa, joissa syrjäisillä alueilla Pokémonien perässä liikkuneita ihmisiä on ryöstetty. Floridassa mies ampui asuntonsa edessä autossa istuneita Pokémon pelaajia luultuaan heitä murtovarkaiksi. 

Kuitunen vetoaa vanhempiin

Kuitunen vetoaakin vanhempiin ja toivoo, että perheissä keskusteltaisiin mobiililaitteiden käytöstä ja etenkin siitä, miten niiden kanssa tulisi toimia liikenteessä.

Hän ei kuitenkaan tahdo sättiä ainoastaan piirroshahmojen perässä juoksevia lapsia vaan toivoo, että myös aikuiset kiinnittäisivät huomiota kännyköiden käyttöön tien päällä.

– Liian moni on kännykän lumoissa tien päällä, varsinkin auton ratissa. Ison auton ratin takaa sen näkee vielä niin hyvin. Autoissa tehdään kaikkea muuta kuin keskitytään ajamiseen ja muun liikenteen tarkkailuun, Kuitunen toteaa.

Vaikka kuljettajan valppaus pelasti puhelimeensa uppoutuneen lapsen tällä kertaa, Kuitunen muistuttaa, että tilanteessa oli ainekset paljon suurempaankin onnettomuuteen.

– Olen miettinyt monesti jälkeenpäin, että jos minulla olisi ollut vauhtia lain sallimat 50 kilometriä tunnissa, mitään ei olisi ollut tehtävissä – tai jos asvaltti olisi ollut märkää tai autossa olisi ollut kuorma päällä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.