Mainos

Bussikuskille sakkoja Halikon ulosajosta

Kaksi vuotta sitten jokeen suistuneen bussin kuskille on tuomittu sakkoja. Oikeuden mielestä onnettomuus johtui kuljettajan kokemattomuudesta.

Salon käräjäoikeus on tuominnut sakkoihin bussikuskin, jonka ajama linja-auto suistui tieltä jokeen Halikossa kaksi vuotta sitten joulukuussa.

Turmassa kuoli yksi matkustaja ja loukkaantui 15 matkustajaa, joista 6 vakavasti.

Kuljettaja tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta yhteensä 30 päivän sakkorangaistukseen. Kuljettajan tuloilla tämä teki 420 euroa.

Käräjäoikeus uskoi kuljettajan kertomuksen, että tämä oli ajanut varovasti ja että sivutuulen rajuus oli yllättänyt hänet. Oikeus katsoi kuitenkin, että ammattikuljettajan olisi pitänyt alentaa nopeutta enemmän kuin tämä oli tehnyt.

Ajopiirturin tietojen mukaan kuljettaja oli ajanut linja-autoa noin 75-80 kilometrin tuntinopeudella. Käräjäoikeuden mukaan oikea tilannenopeus olisi ollut vaikeissa oloissa enemmänkin 60 kilometriä tunnissa. Oikeus ei silti pystynyt sanomaan, olisiko tämäkään nopeus riittänyt pysäyttämään bussia ajoissa.

Huono keli vaikutti

Onnettomuusiltana tie oli erittäin liukas ja loskainen. Myös kovalla sivutuulella katsottiin olleen osansa onnettomuuteen. Puuskittainen tuuli ylsi onnettomuuden aikaan jopa 30 metriin sekunnissa. Lisäksi linja-auton eturenkaat olivat kuluneet.

Kuljettaja menetti ajoneuvonsa hallinnan sillä seurauksella, että bussi suistui ensin tien pientareelle ja siitä edelleen maasta nousevan pengerkaiteen päälle. Sen jälkeen bussi kaatui oikealle kyljelleen ja auton etupää ajautui jokeen.

Yksi matkustaja joutui linja-auton ulkopuolelle, jäi auton kaatuneen kyljen alle ja kuoli.

Oikeuden mukaan kyse oli silti enemmän kokemattomuudesta kuin törkeästä piittaamattomuudesta liikenneturvallisuudesta. Näin ollen kuljettajan rangaistukseksi riitti yhteissakko.

Onnettomuudessa surmansa saaneen miehen omaiset vaativat oikeudessa korvauksia hautajaiskuluista sekä henkisistä kärsimyksistä. Vaatimukset hylättiin, koska kuolemantuottamusta ei ollut tehty tahallaan eikä törkeän huolimattomuuden seurauksena.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.