Bussikaistalla ajaminen ei ole jokamiehenoikeus – näissä tapauksissa se on kuitenkin sallittua

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Vastaajana Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kysymys: Missä tapauksissa linja-autokaistalla saa ajaa?

Vastaus: Linja-autokaistan käyttö on määritelty selkeästi Tieliikenneasetuksen 19§:ssä.

”Linja-autokaista” -merkillä osoitetaan linja-autoille tarkoitettu ajokaista. Jos kyseisellä kaistalla on haluttu sallia myös taksiliikenne, on tämä ilmoitettu ”Linja-autokaista” -merkin alareunassa olevalla merkinnällä "TAXI".

Linja-autokaistaa saavat käyttää rajoituksetta myös raitiovaunut, hälytysajoneuvot, poliisin virkatehtävässä olevat ajoneuvot sekä lisäkilvessä mahdollisesti ilmoitetut muut ajoneuvot.

Myös mopoille ja polkupyörille

Jos linja-autokaista on ajoradan oikeassa reunassa, kuten varsin usein on, sitä saavat käyttää myös mopot, invalidipyörät ja polkupyörät.

Ryhmittyminen kääntymistä tai pysäköintiruutuun ajoa varten

Ryhmittymiseen kääntymistä tai pysäköintiruutuun ajoa varten saavat linja-autokaistaa käyttää kaikki ajoneuvot. Esimerkiksi oikeassa reunassa olevalle linja-autokaistalle siis pitää ryhmittyä oikealle kääntymistä varten, ellei kääntymistä ole sallittu muilta kaistoilta.

Vaikutusalue ja voimassaoloaika

”Linja-autokaista” -merkin vaikutusalue ulottuu seuraavaan risteykseen, jollei ”Linja-autokaista päättyy” -merkillä ole toisin osoitettu. Merkki sijoitetaan linja-autokaistan yläpuolelle sen alkamiskohtaan.

Lisäkilvillä voidaan myös rajata linja-autokaistan voimassaoloaikoja. Näiden aikojen ulkopuolella linja-autokaista on normaali ajokaista, joka on kaikkien käytettävissä. Mikäli linja-autokaistan voimassaoloaikoja ei ole erikseen lisäkilvin määritelty, on se linja-autokaista aina.

Lue myös:

    Uusimmat