Saako leveäkaistatiellä ohittaa, jos vastaan tulee autoja?

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Pääkuvan video

Pidä nämä asiat mielessä, kun ohitat

Kysymys: Saako leveäkaistatiellä ohittaa, jos on vastaantulevaa liikennettä?

Vastaus: Leveäkaistatiellä ei ole olemassa omaa lainsäädäntöään vaan siellä toimitaan samojen sääntöjen mukaan kuin millä tahansa maantiellä.

Ajoneuvoa on kuljetettava muu liikenne ja olosuhteet huomioon ottaen niin lähellä ajoradan oikeaa reunaa kuin turvallisuutta vaarantamatta on mahdollista. Tällöin vastaantuleviin jää mahdollisimman paljon sivuetäisyyttä ja takaa tulevien ohittaminen helpottuu.

Ohitustarve ja paikka valittava harkiten – myös leveäkaistatiellä

Myös leveäkaistatiellä on ohitustarve ja -paikka mietittävä harkiten. Normaalia leveämmän ajokaistan vuoksi edellä ajava voidaan tietyissä tilanteissa ohittaa siirtymättä vastaantulevien kaistalle. Tällöin on tärkeää, että kaikki tilanteen osapuolet toimivat oikealla tavalla. Mikäli vastaantulijaa on samaan aikaan ohittamassa joku, ei ohitukseen ole järkevää lähteä. Jos autoja on neljä rinnakkain, jäävät niiden väliset sivuetäisyydet liian pieniksi ja yhdenkin kuljettajan pieni herpaantuminen saattaa aiheuttaa vakavan onnettomuuden.

Mikäli ohitukseen on tarpeen käyttää – edes osittain – vastaantulevien kaistaa, vertautuu tilanne ohittamiseen normaalilla tiellä. Tällöin esimerkiksi näkyvyyttä rajoittava mäki tai mutka sekä kyllin lähellä oleva vastaantuleva ajoneuvo kieltävät ohittamisen.

Jos tieosuudella on omalle ajosuunnalle tarkoitettu sulkuviiva, sitä ei saa ylittää. Ohituskieltomerkin voimassaoloalueella muun kuin sivuvaunuttoman moottoripyörän, mopon tai kääntymistä varten ryhmittyneen ajoneuvon ohittaminen on kielletty, vaikka se olisikin mahdollista vastaantulijoiden kaistaa käyttämättä.

Vanha konsepti

Uusia leveäkaistateitä ei enää rakenneta (onneksi), koska ne eivät poista kohtaamisonnettomuuden riskiä. Niiden sijaan rakennetaan nykyisin ohituskaistallisia tieosuuksia, joissa vastaantuleva liikenne on ohituskaistan kohdalla erotettu keskikaiteella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja