Mainos

Bushin perintö seuraajalleen: Ennätyksellinen budjettialijäämä

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush jättää seuraajalleen perinnöksi ennätyksellisen budjettialijäämän. Liittovaltion budjetin alijäämä kohoaa lokakuussa alkavana budjettivuonna 492 miljardiin dollariin eli suuremmaksi kuin koskaan aiemmin, ennustaa presidentin hallinnon budjettitoimisto.

Budjettialijäämä vastaa päivän kurssiin noin 310:tä miljardia euroa. Se nousee 3,3 prosenttiin Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta. Dollarimääräisestä ennätyksestä huolimatta alijäämä on suhteellisesti hieman pienempi kuin vuonna 2004. Silloin alijäämä kohosi 3,6 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Yksi syy liittovaltion budjettialijäämän kasvuun ovat tänä vuonna toteutetut suuret kertaluonteiset veronalennukset. Veroelvytyspaketin kokonaisarvoksi arvioidaan 168 miljardia dollaria.

Yhdysvaltain bruttokansantuotteen kasvuksi budjettitoimisto arvioi tänä vuonna 1,6 prosenttia. Inflaation ennustetaan nopeutuvan 3,8 prosenttiin.

Budjettialijäämä on tuntuvasti aiemmin arvioitua suurempi. Se rajoittaa talousuutistoimisto Bloombergin mukaan Yhdysvaltain seuraavan presidentin taloudellista liikkumavaraa. Vaaleissa todennäköisesti kilpailevien John McCainin ja Barack Obaman mahdollisuudet menojen lisäämiseen tai verojen alentamiseen pienenevät alijäämän takia tuntuvasti.

McCain on kampanjassaan luvannut alentaa yritysten ja palkansaajien verotusta yhteensä 4 200 miljardilla dollarilla 10 vuoden aikana ja lisätä investointeja Yhdysvaltain energiaturvallisuuden vahvistamiseksi.

Obama on luvannut toteuttaa koko väestön kattavan terveydenhuoltojärjestelmän. Hän on myös luvannut veronkevennyksiä keskituloisille ja lisää rahaa koulutukseen.

Ennätyksellinen alijäämä heijastaa seitsemän vuotta jatkunutta julkisen talouden tasapainon heikentymistä. Bushin tullessa presidentiksi liittovaltion budjetti oli 128 miljardia dollaria ylijäämäinen. Valtiontalous alkoi heikentyä nopeasti laskusuhdanteen ja syyskuun 2001 terroristihyökkäyksen sekä sitä seuranneiden Afganistanin ja Irakin sotien takia.

Budjetti kääntyi alijäämäiseksi Bushin toisena presidenttivuotena. Alijäämä kohosi korkeimmillaan 413 miljardiin dollariin vuonna 2004. Syyskuun lopussa päättyvän budjettivuoden alijäämäksi budjettitoimisto arvioi 389 miljardia dollaria.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.