Mainos

Bushia vastaan osoitettu mieltä Kolumbiassa

Venezuelan presidentti Hugo Chavez syyttää USA:ta salamurhien ja vallankaappausten suunnittelusta.

Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa on osoitettu mieltä Yhdysvaltain presidentin George Bushin vierailua vastaan. Bush saapui Kolumbiaan alkuillasta Suomen aikaa.

Mielenosoittajat polttivat parikymmentä Yhdysvaltain lippua, huusivat Bushin vastaisia iskulauseita ja rikkoivat ikkunoita. Kaksi mielenosoittajaa loukkaantui yhteenotoissa poliisien kanssa ja kymmeniä pidätettiin. Mielenosoittajia oli liikkeellä arviolta 5000.

Vierailun ajaksi Bushin turvallisuutta valvomaan on valjastettu 21 000 sotilasta ja 7000 poliisia. Kolumbian poliisi kertoi saaneensa vierailun alla viitteitä siitä, että vasemmistolainen Farc-sissiryhmä suunnittelisi iskuja Yhdysvaltain presidentin vierailun ajaksi.

Omalla kilpailevalla kiertomatkallaan oleva Venezuelan presidentti Hugo Chavez on jatkanut hyökkäyksiään Bushia vastaan. Boliviaan edennyt Chavez varoitti, että Yhdysvaltain hallinto suunnittelee vallankaappauksia ja salamurhia Latinalaisessa Amerikassa.

Chavezin mukaan Yhdysvallat saa vielä katua, jos jotakin tapahtuu hänelle tai toiselle vasemmistolaiselle johtajalle, Bolivian presidentille Evo Moralesille.

Kolumbian-vierailun keskustelunaiheiksi odotetaan nousevan hallituksen taistelun kapinallisia vastaan sekä huumekaupan. Pikavierailun on määrä kestää vain kuusi tuntia, minkä jälkeen Bushin ohjelmassa on Guatemala. Chavez suuntaa myöskin Keski-Amerikkaan eli Nicaraguaan, jota johtaa vasemmistolainen Daniel Ortega.

Bushin oli määrä tavata presidentti Alvaro Uribe, jota pidetään Yhdysvaltain läheisimpänä liittolaisena Latinalaisessa Amerikassa. Yhdysvaltain demokraatit ovat kuitenkin sanoneet olevansa huolissaan Kolumbian ihmisoikeusloukkauksista ja Uribea lähellä olevien poliitikkojen suhteista oikeistolaisiin puolisotilaallisiin ryhmiin.

Yhdysvallat tukee Kolumbiaa sen pyrkimyksissä lopettaa neljä vuosikymmentä jatkunut sisällissota ja saada kuriin huumekauppa, jolla sotaa rahoitetaan. Tällä vuosikymmenellä rahallista tukea on maksettu yli neljä miljardia dollaria.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.