Bush: Yhtenäisenä terrorismia vastaan

USA:n presidentti George W. Bush peräänkuulutti yhtenäisyyttä terrorismin vastaisessa sodassa. Hän varoitti myös Iranin ja Irakin muodostamasta uhkasta.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush peräänkuulutti yhtenäisyyttä terrorismin vastaisessa sodassa puheessaan Saksan liittopäivillä.

Bushin mukaan myös Euroopan maat ovat vaarassa. -Sukupolvemme on kohdannut uusia ja vakavia uhkia, jotka vaarantavat vapauden, ihmisten turvallisuuden ja koko yhteiskuntamme. -- Meidän on kohdattava nämä uhat yhdessä, Bush sanoi. - Näitä uhkia ei voi jättää huomiotta. Olemalla kärsivällisiä, päättäväisiä ja peräänantamattomia voitamme vapauden viholliset. -- Tarvitsemme toisiamme terrorismin vastaisessa taistelussa, hän jatkoi.

Bush ehdotti, että Euroopan maat uudistaisivat puolustusliitto Naton terrorismia vastaan taistelevaksi voimaksi.

Bushin vastaiset mielenilmaukset jatkuivat tänään. Puheen aikana entisen kommunistipuolueen jäsenet nostivat ylös sodanvastaisen banderollin. Eilen yli 20000 ihmistä osoitti mieltään Berliinissä. Mielenosoituksien yhteydessä puhkesi väkivaltaisuuksia, joissa loukkaantui 44 poliisia. 268 mielenosoittajaa pidätettiin, mutta 210 heistä päästettiin pian vapaiksi.

Irak ja Iran huolenaiheita

Liittokansleri Gerhard Schröderin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa Bush toisti huolensa Irakista. Bushin mukaan Saddam Hussein yrittää hankkia joukkotuhoaseita ja saattaa liittoutua ääriryhmien kanssa. Bush pitää Husseinia uhkana, joka on pysäytettävä millä keinolla hyvänsä.

Bush kiisti kuitenkin väitteet, joiden mukaan hänellä olisi valmis sotasuunnitelma Irakin varalle. Bush lupasi, että hän neuvottelee liittolaistensa kanssa ennen ryhtymistä mihinkään toimiin Irakia vastaan.

Schröder vastasi Saksan tekevän lopulliset ratkaisunsa vasta kuultuaan mahdollisista uusista suunnitelmista. Bush varoitti myös Iranista. -Jos Iran saa haltuunsa joukkotuhoaseita, se on ongelma, myös Venäjälle, Bush sanoi.

Venäjä on auttanut Irania rakentamaan Bushehrin ydinvoimalaa. Yhdysvallat pitää rakennusprojektia epäilyttävänä, ja arvelee, ettei voimalaa käytetä rauhanomaisiin tarkoituksiin. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov kiisti venäläisen ORT-televisioaseman lähetyksessä, että Venäjä auttaisi Irania tai mitään muuta maata joukkotuhoaseiden kehittämisessä.

Saksa sai Bushilta kiitoksia toimistaan Afganistanissa. Bush sanoi saksalaisjoukkojen toimineen loistavasti. Schröderiä hän kuvaili "itsevarmaksi mieheksi, joka johtaa itsevarmaa maata".

Palestiinalaisille oma valtio

Presidentti Bush puuttui myös Lähi-idän tilanteeseen sanomalla, että alueen rauha edellyttää palestiinalaisvaltion olemassaoloa. -Alueelle tarvitaan kaksi valtiota. Jotta Lähi-itä rauhoittuisi, Israelin ja uuden palestiinalaisvaltion on elettävä rauhallisesti rinnakkain, Bush sanoi.

Bush sanoi kannattavansa Saudi-Arabian rauhansuunnitelmaa, jonka mukaan Israel vetäytyy palestiinalaisalueilta sekä tunnustaa palestiinalaisvaltion, ja vastapainoksi arabimaat tunnustavat Israelin. Rauhanprosessi on hänen mukaansa hidas, mutta edistystä tapahtuu.

Presidentti kommentoi lehdistötilaisuudessa lisäksi Yhdysvalloissa esitettyä vaatimusta, jonka mukaan olisi perustettava erillinen komissio tutkimaan Bushin hallinnon toimia syyskuun terrori-iskujen aikana. Arvostelijoiden mukaan Bushin hallinto ei ottanut varoituksia iskuista riittävän vakavasti. -Vastustan ehdotusta. Tällaiset tutkimukset voi hoitaa aivan hyvin kongressin turvallisuuskomitea, Bush sanoi.

Bush lähti Berliinistä iltapäivällä ja jatkoi matkaansa kohti Moskovaa, jonne hän saapui illan suussa. Hänen on määrä tavata presidentti Vladimir Putin ja allekirjoittaa ydinaseiden määrää karsiva sopimus.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

(Seitsemän uutiset 23.05.2002)

Lue myös:

    Uusimmat