Mainos

Bush vierailee Aasiassa

Yhdysvaltain presidentti George Bush teki tänään yllätysvierailun Afganistaniin. Bushin Aasian kierros jatkui iltapäivällä Intiaan.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush poikkesi tänään Afganistaniin matkallaan Intiaan ja Pakistaniin. Hän sanoi Kabulissa uskovansa, että Osama bin Laden saadaan vielä jonakin päivänä kiinni.

- Luotan siihen, että hänet tuodaan oikeuden eteen, Bush väläytti tavattuaan Afganistanin presidentin Hamid Karzain.

Bushin mukaan Yhdysvaltain, Afganistanin ja Pakistanin joukot ovat edistyneet al-Qaida-verkoston hajottamisyrityksissään, vaikka levottomuudet jatkuvat sekä Pakistanissa että Afganistanissa. Ääri-islamilaisen Taleban-liikkeen hyökkäykset ovat jopa lisääntyneet viime kuukausina Etelä-Afganistanissa.

Myös Bushin tulo pidettiin salassa talebanien iskujen takia.

- Jos Yhdysvaltain presidentin saapumisesta olisi kerrottu etukäteen, Talebanin mujahedinit olisivat tervehtineet häntä raketeilla ja muilla hyökkäyksillä, myönsi Talebanin varajohtaja ja entinen puolustusministeri Abdullah Akhund satelliittipuhelimella piilopaikastaan.

Akhund uhkasi "afganistanilaista nukkehallintoa" ja amerikkalaisia joukkoja hyökkäyksillä. Hän luonnehti iskuja osaksi jihadia, niin sanottua pyhää sotaa.

Yhdysvallat johtaa Afganistanissa noin 19 000 sotilaan joukkoa, mutta se aikoo vähitellen vähentää sotilaitaan sekasortoisessa etelässä. Maassa on lisäksi 9500 rauhanturvaajaa, myös 80 suomalaista.

Bush vakuutti, Yhdysvallat pysyy Afganistanin rinnalla. Hän kertoi, että afganistanilaiset virkamiehet tiedustelevat aina käydessään Washingtonissa, onko Yhdysvallat vastaisuudessakin Afganistanin tukena.

- He kysyvät sanoillaan ja katseillaan, onko Yhdysvallat sitoutunut Afganistanin tulevaisuuteen. Vastaukseni on että ehdottomasti, hän ilmoitti ennen lähtöään Delhiin.

Bushia olivat Intiassa vastassa kymmenettuhannet mielenosoittajat. Noin 100 000 ihmistä kokoontui Delhin keskustaan huutamaan Bushin vastaisia iskulauseita: "Palaa kotiin Bush!", "Bush on tappaja!". Järjestystä valvoivat sadat mellakkapoliisit.

Pakistanin joukot iskivät harjoitusleiriin

Pakistan

Presidentti Bush vierailee tällä viikolla myös Pakistanissa.

Bushin odotetaan kehottavan presidentti Pervez Musharrafia tehostamaan al-Qaida -ryhmän johtajien etsintää. Sekä Osama bin Ladenin että hänen varamiehensä Aiman al-Zawahrin uskotaan piileskelevän Pakistanin alueella.

Pakistanin armeijan helikopterit ja maajoukot hyökkäsivät varhain tänään ulkomaisten taistelijoiden harjoitusleiriin Pohjois-Waziristanin alueella lähellä Afganistanin rajaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan iskussa on kuollut ainakin 30 taistelijaa.

(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.