Mainos

Bush: Syyrian vetäydyttävä Libanonista

Libanonilaiset vaativat Syyrian tukemaa hallitusta eroamaan. Tukea kansa saa Yhdysvaltain presidentiltä, joka puolestaan vaatii Syyriaa lopettamaan miehityksen Libanonissa.

Presidentti George W. Bush vaati Brysselissä pitämässään puheessa Syyriaa lopettamaan miehityksensä Libanonissa.

- Syyrian on ryhdyttävä voimakkaampiin toimiin pysäyttääkseen ne, jotka tukevat väkivaltaa ja kumouksellisuutta Irakissa ja lopetettava tukensa niille terroristiryhmille, jotka yrittävät tuhota rauhantoiveet israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Syyrian on myös lopetettava miehityksensä Libanonissa, Bush sanoi.

Hän totesi puheessaan myös, etteivät Yhdysvaltain ja Euroopan väliset transatlanttiset suhteet rikkoudu pysyvästi "hallitusten välisten, ohimenevien ristiriitaisuuksien" vuoksi.

- Vahva ystävyytemme on elintärkeää rauhan ja vakauden ylläpitämiseksi ympäri maapallon -- eikä mikään yksittäinen keskustelu, ohimenevä eripura, eikä mikään mahti maailmassa koskaan erota meitä, hän sanoi puheessaan.

Mielenosoitukset jatkuvat Beirutissa

Tuhannet libanonilaiset lähtivät jälleen tänään pääkaupungin Beirutin kaduille vaatimaan Syyrian tukeman hallituksen eroa. Opposition punavalkoisin värein koristeltuja huiveja heiluttaneet mielenosoittajat toistivat iskulausetta "Syyria ulos". Entisen pääministerin Rafik Haririn murhan käynnistämät mielenilmaukset ovat jatkuneet jo useita päiviä viranomaisten varoituksista huolimatta.

Tänään mielenosoitus poikkesi aiemmista, sillä marssijat pitivät hiljaisen hetken viikko sitten pommi-iskussa menehtyneiden muistoksi. Hiljaisuuden aikana Libanonin televisio ja radio lähettivät kansallishymnin. Myös muutamat keskustan koulut pysyivät koko päivän kiinni. Ex-pääministerin perhe ja avustajat lukivat muistorukouksen Haririn hautamoskeijalla aivan Beirutin keskustassa, kun kaupungin rantakadulla mielenosoittajat kulkivat rauhallisina mellakkapoliisien ja sotilaiden valvovien katseiden alla.

Libanonin hallitus on ilmoittanut ryhtyvänsä yhteistyöhön YK:n kanssa, jotta Haririn murha saadaan selvitettyä. Se on kuitenkin kieltäytynyt muun muassa Ranskan ja Yhdysvaltojen vaatimasta "täydellisestä kansainvälisestä selvityksestä".

Libanonilaiset uskovat vahvasti, että suositun entisen pääministerin ja multimiljonäärin surman taustalta löytyy Syyria, jolla on Libanonissa 14 000 sotilasta.

YK:n tutkijoiden on määrä saapua Libanoniin vielä kuluvan viikon aikana. Ryhmää johtaa irlantilainen korkea-arvoinen poliisiviranomainen Peter Fitzgerald.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.