Mainos

Bush sai suosituksia uudesta Irak-strategiasta

Tarkkaa vetäytymisaikataulua Irakista ei kuitenkaan esitetä. Komissio varoittaa Irakin saattavan luisua kaaokseen.

Yhdysvaltojen Irak-strategiaa pohtinut komissio kehottaa maan johtoa suoraan yhteydenpitoon Iranin ja Syyrian kanssa Irakin tilanteesta, jota se kuvaa vakavaksi ja vaaralliseksi.

Komissio varoittaa, että kaaoksen yltyessä naapurimaat saattaisivat sekaantua Irakin tilanteeseen, ja sekasorto tietäisi propagandavoittoa al-Qaida-terroristiverkostolle. Komissio varoittaa Irakin saattavan pahimmillaan luisua kaaokseen, joka johtaisi hallituksen sortumiseen ja humanitaariseen kriisiin.

Raportissa perätään myös uutta ja tehokkaampaa diplomatiaa, jotta Yhdysvallat voisi kotiuttaa taistelujoukkojaan Irakista vastuuntuntoisesti. Vetäytymiselle ei esitetä täsmällistä aikataulua. Yhdysvaltojen pitäisi myös tehostaa Irakin omien joukkojen koulutusta rivakasti.

Irakin kriisi ei ole ratkaistavissa millään taikakeinolla, republikaanien ja demokraattien muodostama komissio tähdentää.Republikaanien ja demokraattien muodostamassa komissiossa on pitkäaikaisia poliittisia vaikuttajia kuten entinen ulkoministeri James Baker.

Valkoinen talo kertoi raportin sisällöstä sen jälkeen, kun komissio luovutti sen presidentti George Bushille. Bush kuvasi komission raporttia ankaraksi arvioksi maan Irakin-politiikasta ja lupasi hallintonsa suhtautuvan arvioon hyvin vakavasti.

Selvityksessä kehotettiin presidentti George W. Bushia elvyttämään Lähi-idän rauhanprosessi osana Irakin sodan ratkaisua ja sisällyttämään neuvotteluihin Israel, Libanon, Israelin olemassaolon hyväksyvät palestiinalaiset ja Syyria.

Irak: USA:n työryhmän esitys Irakin näkemysten mukainen

Yhdysvaltain uutta Irakin-politiikkaa pohtivan työryhmän suositus käy yksiin irakilaisten näkemysten kanssa turvallisuusvastuun siirtämisestä irakilaisille, sanoo Irakin hallitus.

Irakin johdolle esiteltiin työryhmän suositukset ennen niiden julkistamista.

Parlamentin sunnivähemmistö ilmaisi kuitenkin pettymyksensä siitä, ettei suosituksiin sisältynyt amerikkalaisjoukkojen vetäytymisaikataulua.

Kymmenen amerikkalaissotilasta kuoli keskiviikkona Irakissa neljässä eri paikassa, kertoi Yhdysvaltain armeijan edustaja. Lisäksi päivän aikana kuoli 25 muuta ihmistä väkivaltaisuuksissa eri puolilla Irakia.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas pitää selvitystä tervetulleena.

- Selvityksessä analysoitiin asiat hyvin. Palestiinalaisten ongelman ratkaiseminen avaa oven kaikkien Lähi-idän ongelmien ratkaisemiselle, Abbasin edustaja Nabil Abu Rudeina sanoo.

Iranilaisministeri: USA voi vetäytyä Irakista neuvotteluitta

Iranin ulkoministeri Manuchehr Mottaki sanoo, että Yhdysvaltain päätökseen vetäytyä Irakista ei tarvita neuvotteluja Iranin tai minkään muun alueen valtion kanssa.

Mottaki luonnehti työryhmän selvitystä kiinnostavaksi.

- Näyttää siltä, että ainakin joissakin Yhdysvaltain hallinnon osissa maan politiikkaa Irakia kohtaan pidetään vääränä, Mottaki sanoi Hollannissa, missä hän on vierailulla.

Mottaki jatkoi, että jos Yhdysvallat löytää "hyvän päätöksen" Irakin kriisiin, on Iranin mahdollista auttaa.

Työryhmän raportissa puhutaan suorista neuvotteluista Iranin kanssa. Valkoisen talon tiedottaja Tony Snow muistuttaa, että suorat neuvottelut on torjuttu, ellei Iran keskeytä uraanin rikastamista.

(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.