Mainos

Bush: Pernaruttoa ehkä Washingtonissa

Yhdysvaltain presidentti on ilmoittanut, että pernaruttoa on saattanut löytyä myös Washingtonista. Pernaruttoepäilyjen vuoksi turvatoimia on kiristetty entisestään Yhdysvalloissa sekä muualla maailmassa.

-

Yhdysvaltain presidentin George Bushin mukaan Washingtonissakin saattaa löytyä pernarutolle altistuneita. Bush on myöntänyt, että senaatin demokraattijohtaja Tom Daschlelle osoitetussa kirjeessä oli pernaruttoa. Bushin mukaan kirje testattiin pian sen saapumisen jälkeen ja kirjettä käsitelleet henkilökunnan jäsenet ovat antibioottikuurilla. Kirjeen testaus on kuitenkin yhä kesken.

Presidentti uskoo, että Yhdysvalloissa havaitut pernaruttotapaukset saattavat olla yhteydessä Osama bin Ladeniin. Pitäviä todisteita bin Ladenin kytköksistä pernaruttotapauksiin ei kuitenkaan ole.

Presidentti Bush on esittänyt maansa kongressille lähes kymmenen miljardin markan lisärahoitusta bio-terrorismin estämiseen.

(Yhdeksän uutiset 15.10.2001)

Maailmalla kiristetty turvatoimia

Pernaruttoepäilyjen vuoksi Australiassa on evakuoitu useita virastotaloja ja mm. Yhdysvaltain ja Britannian lähetystöt. Evakuoinnista päätettiin sen jälkeen, kun eri puolilta Australiaa oli saatu tietoja pernaruttoepäilyksistä. Kolmessa suurimmassa kaupungissa on selvitetty useita pernaruttoepäilyksiä, jotka kaikki ovat osoittautuneet vääriksi hälytyksiksi.

Pernaruttoa pelätään myös Euroopassa. Eilen illalla osa Wienin lentokentästä evakuoitiin, koska kentän info-pisteestä oli löytynyt valkoista jauhetta, jonka alkuperä oli tuntematon. Lisäksi Frankfurtista lähteneestä koneesta löydettiin valkoista jauhetta sen jälkeen, kun kone oli laskeutunut Rion lentokentälle. Sveitsissä Novartis-lääketehtaan työntekijä on joutunut ennalta ehkäisevään lääkehoitoon saatuaan pulverimaista ainetta sisältäneen kirjeen. Myös Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin kanslia on ilmoittanut tutkivansa epäilyttävää pakettia, jossa oli valkoista jauhetta. Paketti oli tuotu liittokanslerin virastoon Berliinissä. Viraston postikeskus on suljettu ja pakettia tutkitaan.

Yhdysvalloissa kaikkiaan 12 ihmistä on altistunut pernaruttobakteerille.

Rokote vielä kokeiluasteella

Ihmisille tarkoitettu pernaruttorokote on vielä kokeiluasteella. Yhdysvalloissa rokotetta on annettu sotilaille, mutta laajaa siviiliväestölle tarkoitettua rokotetta ei ole olemassa, sanoo epidemiologi Pekka Nuorti Kansanterveyslaitokselta.

-Pernarutolle on kehitetty rokote USA:ssa, mutta rokotetta ei ole muissa maissa. Rokotetta ei ole myöskään saatavilla Suomessa. Vaikka tätä rokotetta on testattu vähän ihmisillä, on sen todettu olevan tehokas pernaruton ihomuotoa vastaan. Rokotteen tehosta vaarallisempaa hengitystiemuotoa vastaan on olemassa vain eläinkokeissa saatuja tuloksia, toteaa epidemiologi Pekka Nuorti.

Pernaruton ihomuoto on suhteellisen helposti hoidettavissa muun muassa antibioteilla. Sen sijaan keuhkopernaruton kuolleisuus on yli 90 prosenttia, sanoo epidemiologi Nuorti.
(MTV3-AFP)

(Yhdeksän uutiset 15.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.