Mainos

Bush kampanjoi kolmessa osavaltiossa

Demokraatit ovat olleet selkeässä johdossa huomenna pidettävien kongressivaalien mielipidekyselyissä, mutta viime päivinä ero republikaaneihin on supistunut.

Presidentti George W. Bush kiertää tänään kolmessa osavaltiossa hankkimassa kannatusta republikaaneille huomenna pidettävissä kongressin vaaleissa.

Jo eilen Bush tarttui kampanjapuheessaan Nebraskan osavaltiossa Irakin entiselle presidentille Saddam Husseinille langetettuun kuolemantuomioon. Saddamin kuolemantuomion on arveltu voivan lisätä republikaanien kannatusta.

Tänään Bush kampanjoi Floridassa, Arkansasissa ja Texasissa.

Demokraatit ovat aiemmin olleet selkeässä johdossa vaalien mielipidekyselyissä, mutta viime päivinä ero republikaaneihin on supistunut. Useissa osavaltiossa tulos näyttää olevan äärimmäisen täpärä ja voittajan ennustaminen mahdotonta. Republikaaneilla on tätä nykyä enemmistö sekä senaatissa että edustajainhuoneessa.

Washington Post -lehden ja ABC-television kyselyn mukaan demokraatteja kannattaa 51 prosenttia ja republikaaneja 45 prosenttia. Kaksi viikkoa sitten tehdyssä kyselyssä luvut olivat 55-41 demokraattien hyväksi.

Irakin sota vaalien hallitseva teema

Yhdysvaltain kongressivaalit on laajalti nähty kansanäänestyksenä Irakin sodasta. Viikonloppuna julkaistun Newsweek-lehden mielipidekyselyn mukaan 32 prosenttia piti Irakia vaalien tärkeimpänä kysymyksenä. 19 prosenttia nosti kärkeen talouden, 12 prosenttia terrorismin ja 11 prosenttia terveydenhuollon.

Presidentti George W. Bush on kampanjassaan pyrkinyt korostamaan taloutta ja terrorismin vastaista taistelua.

Vaalien pääteemoja:

- Irak ja terrorismin vastainen taistelu. Demokraattien mukaan vaaleissa äänestetään siitä, haluavatko amerikkalaiset muuttaa Yhdysvaltain Irakin-politiikkaa. Bushin mukaan Irak on keskeinen rintama terrorismin vastaisessa taistelussa eikä demokraateilla ole mitään ratkaisua siihen, miten sota voitetaan.

- Talous ja verot. Republikaanien mukaan Bushin veronalennukset ovat vauhdittaneet kasvua ja luoneet työpaikkoja. Demokraattien mukaan ne suosivat rikkaita ja ovat lisänneet valtiontalouden alijäämää. Demokraatit haluavat nostaa minimipalkkaa heti mahdollisen vaalivoiton jälkeen.

- Republikaaneja tahrineet skandaalit, mm. seksi- ja korruptiojupakat. Demokraatit syyttävät republikaaneja omahyväisyydestä vuosien vallassaolon jälkeen. Mielipidemittausten mukaan kunnioitus niin edustajainhuoneen kuin senaatinkin jäseniä kohtaan on pohjalukemissa.

- Siirtolaisuus. Bush on näyttänyt vihreää valoa Meksikon rajalle rakennettavalle aidalle, jolla pyritään estämään laittomien siirtolaisten tulo maahan. Demokraattien mukaan aidalla yritetään saada huomio pois siitä, että republikaanit ovat epäonnistuneet siirtolaispolitiikassa.

- Kantasolututkimus. Parkinsonin taudista kärsivä Michael J. Fox on johtanut demokraattien kampanjaa kantasolututkimuksen puolesta. Bush käytti kesällä veto-oikeuttaan estääkseen lisävarojen antamisen kantasolututkimukselle, jota hän on pyrkinyt rajoittamaan eettisistä ja moraalisista syistä.

- Perhearvot. Republikaanien mukaan avioliiton on oltava miehen ja naisen välinen liitto. Äänestäjien mielipidettä homoliittoihin kysytään kahdeksassa osavaltiossa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-AP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.