Mainos

Budjettiriiheen taas runsaasti väännettävää

Hallituksen sisällä on vielä paljon neuvoteltavaa ennen kuin vaalikauden viimeinen budjettiesitys on valmistunut.

Tänään julkistetut ehdotukset paljastivat erimielisyyksiä muun muassa terveydenhuollon määrärahoista, kuntien rahoista sekä panostuksista työllisyyden hoitoon.

Sosiaali- ja terveysministeriö tavoittelee vielä lisää rahaa terveydenhuollon kohentamiseen kuten leikkausjonojen purkamiseen. Kuntien rahoissa kiistan aiheena on jälleen valtionosuuksien indeksitarkistusten maksaminen puolitettuna.

Työllisyysrahoista edessä on vielä isompikin kiista, kun valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) haluaa päätöksiä, joilla työmarkkinoiden toimivuutta parannetaan. Käytännössä tavoitteena on saada työttömiä avoimiin työpaikkoihin.

Mahdollisesti suurin ja vaikein kiista koskee kuitenkin sairausvakuutusmaksun korottamista. Jos Niinistön esitys ei mene läpi, valtiovarainministeriön koko veromalli saattaa mennä hallituksen budjettiriihessä uusiksi.

Maksukorotuksen tekee hankalaksi se, että eläkeläisille oli korotuksen sijasta ehditty luvata alennusta nykyiseen maksuun. Lisäksi eräät pelkäävät, että työttömien verotus saattaa kiristyä, koska he eivät hyödy luvatuista palkkaveron alennuksista.

Jo ennakolta vastarintaa on nostattanut myös valtiovarainministeriön ehdotus joukkoliikenteen tuen vähentämiseksi. Liikenne- ja viestintäministeriössä arvioitiin, että jopa 800 linja-autovuoroa uhkaa lopettaminen. Valtiovarainministeriön budjettiehdotus leikkaisi myös sairausvakuutuksen korvauksia. Ministeriö esittää sairaanhoitokorvausten omavastuiden korottamista.

Viimeinen neuvottelukierros käyntiin ensi viikolla

Valtiovarainministeriön ja opetusministeriön budjettineuvotteluissa ensi viikolla sovitellaan liki 80 miljoonan euron näkemyseroja. Opetusministeriö haluaa lisää rahaa muun muassa homekoulujen korjauksiin sekä oppilaitosten valtionosuuksiin.

Kirjastojen rahoitusta halutaan ensi vuonna siirtää veikkausvoittovaroista muuhun budjettiin. Asiasta on kiistelty vuosia, sillä kirjastojen rahoittaminen veikkausvaroista syö kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön määrärahoja.

Sisäministeriössä hiertävät jälleen mm. poliisin ja Ulkomaalaisviraston rahat. Ympäristöministeriön ja VM:n budjettineuvotteluissa tullaan taittamaan peistä mm. asumistuen ja luonnonsuojelun määrärahoista.

Kaikilla ministeriöillä on yhteisenä harmina edessään matkamenojen leikkaukset. Niinistö aikoo karsia valtionhallinnon matkamenoja yhteensä runsaalla 180 miljoonalla eurolla.

Valtiovarainministeriö aloittaa viimeisen neuvottelukierroksensa muiden ministeriöiden kanssa ensi viikolla. Hallituksen budjettiesityksestä on määrä sopia lopullisesti kolmen viikon kuluttua pidettävässä koko hallituksen budjettiriihessä.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 02.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.