Budjettimatkaaja, suuntaa näihin kohteisiin vuonna 2016

Upean lomamatkan ei tarvitse maksaa maltaita. Maailma on täynnä ihastuttavia lomakohteita, joissa lomailu onnistuu huomattavan halvalla elämyksistä tinkimättä. Matkahakukone Momondo listasi vuoden 2016 jokaiselle kuukaudelle sekä budjettiystävällistä että upeaa kohdetta.

– Vuosittaisessa kansainvälisessä tutkimuksessamme yli neljäsosa suomalaisista kertoo säästävänsä matkustellessaan mieluiten rahaa majoituksessa, Momondon Suomen maajohtaja Minttu Oramaa sanoo.

– Listausta varten valitsimme kohteet majoituksen, taksimatkojen, ruoan ja paikallisen oluen edullisuuden perusteella, joten ne ovat varmasti budjettireissaajalle sopivia.

Tammikuu: Antigua, Guatemala

Tämä Guatemalan ylängöillä tulivuorten keskellä sijaitseva Unescon maailmanperintökohde on altistunut lukuisille luonnonkatastrofeille, mutta se on ränsistyneestä ulkoasustaan huolimatta silti elegantti ja viehättävä. Kaupungille on ominaista siirtomaa-ajan arkkitehtuuri, johon kuuluu barokkityylisiä jäänteitä, pastellinsävyisiä julkisivuja ja aavemaisen kauniita raunioita. Rakennusten ympärillä on vehreitä ja varjoisia aukioita ja vilkkaita puistoja, joita kansoittavat katutaiteilijat, kengänkiillottajat ja käsityökauppiaat. Ihastele suurenmoista Catedral de Santiagoa, paahda vaahtokarkkeja Pacaya-tulivuoren huipulla tai tutustu perinteisten Maya-vaatteiden värikkääseen maailmaan Nim P’otissa. Mikään ei myöskään maksa Antiguassa luvattoman paljon.

Helmikuu: Granada, Nicaragua

Sanonta “postikorttimaisen kaunis” ei kuvaa mitään paikkaa niin hyvin kuin Granadaa. Värikkäät siirtomaa-aikaiset rakennukset, idylliset kirkot ja linnoitukset, mukulakivikadut ja upea saaristo ovat kaikki yhtä vaikuttavia. Kaupunki on myös ihanteellinen keskus, josta käsin voit tutustua tämän jatkuvasti aurinkoisen alueen muihin kohteisiin. Mombacho-tulivuorella voi osallistua pilvimetsä- tai köysiratakierrokselle, Nicaragua-järvellä pääsee nauttimaan uimisesta ja melomisesta ja paikallisilla maatiloilla voi osallistua erilaisiin aktiviteetteihin. Historiasta kiinnostuneiden tulisi ehdottomasti vierailla Parque Nacional Archipiélago Zapatera -kansallispuistossa ihailemassa sen henkeäsalpaavia kalliopiirroksia. Granadassa kannattaa myös osallistua veneretkelle, joka kiertää eri saarilla, ja suunnata sen jälkeen takaisin kaupunkiin ostamaan lounasta katukauppiailta. Paikallinen erikoisuus vigorónia, eli herkullinen kaalisalaatti, on varmasti maistamisen arvoista.

Maaliskuu: Montevideo, Uruguay

Sen lisäksi, että Uruguayn pääkaupungissa on leuto sää sekä halvat hotellit ja sieltä on lyhyt matka Buenos Airesiin, tässä monenkirjavassa kaupungissa Art Deco -arkkitehtuuri ja uusklassiset rakennukset sekoittuvat ränsistyneisiin pilvenpiirtäjiin ja hulppeisiin rantalähiöihin. Ne kuvastavat kaupungin teatraalista, historiallista ja kansainvälistä luonnetta. Mercado del Puerton viileät puistot, villit tangobaarit ja veden kielelle tuovat parrillaravintolat kuuluvat pakollisiin kohteisiin, mutta maaliskuussa ehtii myös nauttimaan kaupungin 40 päivää kestävistä karnevaaleista, jotka ovat maailman pisimmät. Retki kaupunkia ympäröivälle maaseudulle viinejä maistelemaan rauhoittaa juhlinnan keskellä.

Huhtikuu: Ašgabat, Turkmenistan

Turkmenistanin pääkaupunki on positiivisella tavalla ainutlaatuinen. Tässä kuivan ja pölyisen autiomaan ympäröimässä kaupungissa on suhteessa enemmän valkoisia marmorirakennuksia kuin missään muualla. Turkmenistaniin voi olla vaikeaa saada viisumia, ja se on yksi maailman vähiten tunnetuista turistikohteista, mutta siitä voi olla myös hyötyä – saat tutkia maata rauhassa ja myös lompakkosi kiittää. Kaupungin keskusta on aavemaisen hiljainen ja puhdas, ja siellä on loputtomasti kultaisia kupoleita, hyvin hoidettuja puistoja ja häpeilemättömän kornia ylenpalttisuutta. Jos haluat tutustua todelliseen Keski-Aasiaan, suuntaa vilkkaaseen Tolkuchka-ulkoilmabasaariin ja vaeltele kamelien, mattojen ja autenttisen turkmenistanilaisen maalaiselämän keskellä.

Toukokuu: Jerusalem, Israel

Jerusalemissa auringonlaskun aikaan kirkonkellojen ääni sekoittuu rukouskutsuihin ja suitsukkeiden tuoksu mausteisiin, ja aurinko heijastuu Kalliomoskeijan kultaisesta kupolista. Vanhankaupungin neljässä kaupunginosassa vaellellessa kannattaa pysähtyä struudelille Austrian Hospice -matkustajakotiin ja kiivetä keskiaikaiselle muurille kävelemään. Jerusalemin aisteihin vetoaviin ja henkisiin elämyksiin tutustuminen voi olla kallista, mutta erinomaisen katuruoan, reppumatkailijoille sopivien hostellien ja tinkimisen jalon taidon ansiosta se sopii myös niukalla budjetilla matkustaville.

Kesäkuu: York, Iso-Britannia

Takkatuli synkän pubin nurkassa, perinteisiä makeiskauppoja ja kauniita englantilaisia puutarhoja, joissa kukat ovat täydessä kukassa. Arvaamaton sää tekee Yorkin alueesta entistä romanttisemman. Goottilaisen Yorkin tuomiokirkon portaita kannattaa kiivetä jo pelkkien näkymien takia, samoin kuin matkustaa veneellä tyyntä Ouse-jokea pitkin. Uskomattoman kapean Shambles-kadun vinot talot ovat arkkitehtoninen ihme. Paras tapa tutustua kaupunkiin ja sitä ympäröiviin viehättäviin kyliin on vuokrata auto, jotta pääsee helposti myös kauemmas pohjoiseen nauttimaan puhtaasta maalaisidyllistä patikoimalla nummilla. 

Heinäkuu: Nashville, Tennessee

Oli kyse sitten klassisesta rautalangasta, nopeista bluegrassbiiseistä tai vanhasta hyvästä rock’n’rollista ja bluesista, muusikot eri puolilta maailmaa tulevat sydämelliseen Nashvilleen heittämään elämänsä parhaat keikat. Näitä keikkoja voi seurata esimerkiksi Lower Broadwayn kirkkaiden neonvalojen loisteessa, pienten baarien nurkissa, tai Ryman Auditoriumin historiallisella lavalla. Myös Music Row, Country Music Hall of Fame, RCA Studio B ja tulinen kana ovat kaupungin ykkösvetonaulat. Turistialueiden lisäksi kannattaa muistaa myös Hillsboro Village ja taideteollisen The Gulchin alueen levykaupat, käytetyn tavaran kaupat ja erikoiset galleriat.

Elokuu: Podgorica, Montenegro

Oliivipuiden ja sypressien koristamassa mutta vaatimattomassa Podgoricassa on uneliasta välimerellistä viehätysvoimaa. Kaupunki on yhä lähes tuntematon kaakkoiseurooppalainen helmi, mutta asia tulee luultavasti muuttumaan pian. Montenegron pääkaupunki on portti rauhallisille ja aukeille pelloille, valtaville vuorille ja turkooseille järville. Ottomaanien kauden muinaisjäännökset kertovat maan historiasta vanhankaupungin Stara Varosin alueella, kun taas muualla kommunismin aikaiset teolliset korttelit kertovat myöhäisemmästä ja vaikeasta menneisyydestä. Nykykulttuuriin pääsee tutustumaan parhaiten toreilla, joissa kannattaa maistaa dekadentin juustoista börekiä ja mureaksi paistettua lihaa.

Syyskuu: Thessaloniki, Kreikka

Thessalonikin kakofoninen satama on iloinen, avokätinen ja täynnä antiikin vetovoimaa, ja se on edullinen vaihtoehto niille, jotka nauttivat elämän pienistä iloista. Päivät Thessalonikissa voi viettää tutkimalla menneen maailman jäänteitä, herkuttelemalla ylellisesti maan kulinaarisen pääkaupungin antimilla ja siemailemalla drinkkejä rannassa.

Läheisessä Chalkidikíssa pääsee nauttimaan vaaleista rannoista ja turkoosista vedestä tai odottamalla auringonlaskuun voi liittyä muiden reppumatkailijoiden mukaan tanssimaan yön läpi.

Lokakuu: Addis Abeba, Etopia

Addis Abebassa on tungosta, se on kaoottinen ja täynnä huikeita kontrasteja. Mutta kun meluun ja meininkiin tottuu, huomaa, että Etiopian korkealla sijaitsevassa, vehreässä pääkaupungissa alkaa viihtymään. Etnografisessa museossa voi tutustua maan suurimpiin heimoihin, valtavassa Mercatossa taas katsella kauniita käsitöitä, ja paikallisilta kannattaa udella parhaiden ethiojazz-keikkojen sijainteja. Oli kyseessä sitten italialaistyylinen tai käsin paahdettu ja perinteisissä savipannuissa haudutettu kahvi, on se Addis Abebassa aina erinomaista. Paikallinen kahvi on täydellinen päätös makeasti tuoksuvien, lilan väristen jakarandapuiden katveessa nautituille tulisille muhennoksille ja happamille injera-leiville. Ja mikä parasta, Addis Abebassa on aina aurinkoista.

Marraskuu: Udaipur, Intia

Ylelliset rajput-ajan palatsit, hienostuneesti koristellut temppelit ja kapeat, mutkittelevat kadut tekevät Udaipurista vanhan maailman mystiikkaa edustavan viehkeän kuningattaren. Kauniin maaseudun ympäröimä ”idän Venetsia” on saanut lempinimensä eripuolilla kaupunkia sijaitsevien järvien monimutkaisesta verkostosta. Idyllinen Pichola-järvi, jonka rannalla sijaitsee upea kaupunkipalatsi ja jonka tyynellä selällä purjehtivat kuninkaalliset laivat, erottuu kuin kimalteleva kruununjalokivi. Udaipur houkuttelee onneksi vähemmän turisteja kuin Jaipur, minkä vuoksi se on myös edullisempi.

Joulukuu: Luang Prabang, Laos

Aamuhämärässä sahraminkeltaisiin kaapuihin pukeutuneet munkit kulkevat aamu-usvan halki keräämään almuja. Aamunkoitteessa ilman halki kaikuvat unenomaiset laulut punakattoisista temppeleistä. Kaupungin monikulttuuristen asukkaiden hiljaisesta lämminhenkisyydestä joella verkkojaan uittaviin kalastajiin ja hiljaa pellolla työskenteleviin maanviljelijöihin, kaikkialla tässä muinaisessa pääkaupungissa on rauhan ja mietiskelyn ilmapiiri – aivan kuin aika olisi pysähtynyt. Luang Prabangissa voi ihailla Indokiinan perintöä, kuljeskella yötorilla ja herkutella hienostuneilla kaakkoisaasialaisilla ruokalajeilla. Koska bussit on kaupungissa kielletty ja keskiyöllä on ulkonaliikkumiskielto, edes Luang Prabangin suosio ei ole vähentänyt sen rauhallisuutta.

Hinnat ovat peräisin Numbeo-kuluttajatietokannasta marraskuussa 2015.

Lähde: Momondo

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja